Fishing Trip

Bumi Belfast merupakan kawasan yang berhampiran dengan laut. Laut ape pun aku kurang pasti. Cuba juga tengok dalam Google World tapi tak jumpa. Pada 19 Julai 2008 lepas, atas inisiatif Ustaz Nabil satu program memancing telah diadakan. Peserta adalah dikalangan penduduk-penduduk Melayu yang tinggal di Belfast dan sekitarnya. Iklan tentang program ni diperolehi dari Zaujahku melalui kawannya dan Yahoo Group QMC. Bila tau penyertaan nak tutup je cepat-cepat zaujahku mendaftar nama kami berdua. Kat sini ada lebih kurang 70 hingga 80 orang Melayu Malaysia.

Baru je 1 minggu aku kat sini. Cuaca kat sini masih baru bagi aku. Walaupun dalam musim ‘Summer’ tapi sejuknya lebih dari musim hujan kat Malaysia. Kadang orang pelik tengok aku pakai Jumper atau sweter bila keluar rumah. Mungkin bagi diorang panas kot. Cahaya matahari memang panas, tapi bila angin bertiup jek mula rasa sejukannya. ‘Fishing trip’ yang diadakan adalah pada hari Sabtu. Kami mula bertolak ke rumah Ustaz Faisal pada jam 2.00 petang. Alhamdulillah aku dan zaujah dapat tumpang kereta Azman untuk pergi kerumah Ustaz. Kalau tak jauh jugak nak menapak. Lepas diagih-agihkan kenderaan untuk pergi ke Carrickfergus, maka kami berdua pun naiklah dengan Ustaz Khalid. Ramai sungguh ustaz kat sini. Mula-mula aku ingat diorang ni semua bekerja sebagai ‘Ustaz’ kat sini. Rupanya ada yang ikut isteri mereka belajar kat sini macam aku. Ada jugak yang merupakan bekas Imam di Belfast Islamic Centre dan ada jugak yang jadi Imam part time kat Belfast Islamic Centre. Belfast Islamic Centre merupakan masjid bagi orang Islam kat sini. Besarnya tak lah sebesar masjid-masjid kat Malaysia. Tapi mungkin jugak lebih kecil dari surau-surau kat Malaysia. Mungkin juga lebih kecil lagi dari Masjid Kristal di Terengganu yang memang dari pandangan aku kecil sangat. Dah la kecil tak boleh buat sembahyang Jumaat pulak. Nie nak panggil Masjid atau Surau Kristal. Tah lah, terpulanglah pada penduduk-penduduk Terangganu. Jangan marah yek. Berbalik pada ‘Fishing Trip’, sampai jek kat Carrickfergus, tengok-tengok ramai je orang kat sana. Rupanya ade orang ade buat ‘function’ kat situ. Mula lah bermasalah untuk mencari tempat parking. akhirnya dapat jugak tempat parking. Sebelum naik bot, aku mula rasa nak buang air kecik. Dalam bot nanti duduk dalam 4jam. takkan nak buang sesuka hati jek atas bot tue. Kebetulan pulak Ustaz Khalid pun nak cari tandas, akhirnya aku ikut dia masuk ke satu Bar. Bedal ajelah, aku bukan gi minum air kat situ tapi cari tandas. Alhamdulillah tandas tak berbayar.

Pada awalnya 4 bot telah ditempah untuk pergi memancing, tapi akhirnya hanya 3 bot sahaja yang boleh digunakan. Ustaz Nabil berurusan dengan Andrew. Sebelum ni pun pernah diadakan ‘Fishing Trip’ tapi hanya bot Andrew sahaja yang digunakan. Selepas semua selesai, maka bermulalah perjalanan memancing kami. Benda yang paling aku takut masa atas bot ni mabuk laut. Zaujah aku yg paling aku risau. Maklumlah org darat tak pernah dok laut. Tapi alhamdulillah ok semuanya. Terasa juga bahaya bila kena pukulan ombak. Mula-mula aku rasa memang tak dapat ikan. Dah 3, kali tukar tempat tapi sekor ikan pun tak dapat. Kat sini tak pakai umpan macam kat Malaysia. Mata kail dia ada 3-4 mata. Umpan dia rambu-rambu yang meghelip-ghelip je. Makin lama tunggu makin tak dapat. tangan nak lenguh dah memancing. Cara memancing dia angkat, lepas tu turun, then angkat,turun,angkat,turun, angkat, turun….. Sampai lah terasa berat masa nak angkat. Tu tandanya dah dapat ikan. Jam dah pukul 6.00petang. Turun tadi pukul 3.30petang. Dalam hati terasa memang tak de dah dapat ikan. Macam tak de skill memancing. Dalam bot ni ada sensor yang boleh detect ikan kat bawah. Mata aku asyik tengok je monitor sensor tu. Tapi tak tau lah betul ke tak sensor tu. Alhamdulillah tak lama lepas tua dapat la sekor ikan. Tupun dah 4,5kali tukar tempat. Tak lama lepas tu aku dapat 3 ekor sekali. Akhirnya aku barjaya tangkap 5 ekor semuanya. zaujah aku dapat sekor je. Hihihi..

Pukul 7.30 petang kami mula mendarat. Ikan semua sekali dapat 37 ekor. Siap siang lagi. Aku menggunakan skill menyiang ikan aku. Tak sia-sia belajar menyiang ikan kat rumah aku. Maklumlah kat rumah aku ada 2 kolam ikan. Ayah aku yang menternaknya. Tak lama lagi boleh la jadi tokey ikan pulak lepas pencen nanti. Masa menyiang, semua sisa-sisa, isi dalam ikan tu di bagi pada burung Camar. Aku tak pernah tengok burung ni. Selalu dengar bunyi dia kat tv jek. Kat sini dapat dengar dan tengok dengan jelas. Rasa macam tengok tv plak bila dengar bunyi dia. Kemudian kami bertolak ke rumah Abg Jamal. Rupanya isteri dia Puan Zarina pernah mengajar aku kat Universiti dulu subjek Keselamatan dan Kesihatan Pekerja. Kalau orang kilang sebutnya DOSH. Kecik sungguh dunia ini. Pusing-pusing kat situ jugak.

Malam tu kami buat BBQ daging burger, ikan bakar, laksa dan macam-macam kuih lagi. Tak termakan rasa. Rumah Abg Jamal ni luas. 2 tingkat, ada ruang belakang, tapi harga sewa rumah dia mahal 5pound je dari rumah aku. Mungkin sebab kawasan yang dia duduk tu bukan kawasan tumpuan sangat. Malam tu aku rasa sejuk sangat sampai menyengat kat tulang sum-sum aku. Tapi aku tengok orang lain releks je lepak kat luar. Mungkin aku baru nak biasakan diri kot. Maklumlah baru 1 minggu kat sini. Nak ambil air sembahyang pun sejuk. Diorang cakap masa winter nanti lagi sejuk. Tak tau lah aku macam mana nak hadapi. InsyaAllah bolah rasanya. Malam tua kami balik pukul 12.00malam. Macam baisa lah tumpang kereta Azman. Kebetulan pulak rumah dia selang 5 rumah je dari rumah aku. Sampai rumah terus tidur. Letih teramat sangat. Inilah satu lagi pengalaman baru yang aku perolehi dibumi UK

Advertisements

6 comments so far

  1. syahir on

    salam… jom macing kat lepeh plak.. bwk la balik bot tu..

  2. Izwan usop on

    Salam. Keep in touch bro. Eh wat la tmpat chat kt tepi tu. Leh borak2

  3. albafuni on

    askum… pe kabo?? ehm best tul ek duk luar negara, ehm tapi jagn lupa kat m’sia. nak2 lagi kat lepeh, semoga Allah istiqamahkan kita dalam perjuangan- mie bapong

  4. kie on

    salam. alhamdulillah dapat juga berhubung. ana nak smbung citer mancing bukan bidang ana. apapun tahniah atas semuanya.

  5. alberangque on

    Kata mak awak, tulis lah banyak-banyak untuk tatapan kami di lepeh ni. Nanti boleh kongsi bersama oleh Abanglong, Abid, Nuyul, Izzah, Esah, man dan adik.
    Baru dengar dua cerita aje. tulislah lagi.

  6. musafir03 on

    InsyaAllah. kalau ada kesempatan memang akan ditulis untuk dikongsi bersama dengan semua.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: