Nak Cari Kerja

Minggu lepas baru je aku dapat NI number. NI number ni adalah ‘National Insurance Number’ atau dalam bahasa Melayunya ‘Nombor Insurans Kebangsaan’. Betul kot. Aku buat kat Conor Building. Kalau kat kilang tu macam nombor pekerja lah. Sesiapa yang nak mohon kerja kat UK kene ada nombor ni. Tak kiralah sama ada dia rakyat Britain atau bukan. Memang wajib ambil nombor ni. Dia bertindak sebagai ID kepada perkerja kat sini. Salah satu tujuannya sebagai pemotongan TAX bila bekerja nanti.

Kalau nak kira Tax kat sini bukan macam Malaysia. Tax dia tinggi. Tengok kepada kadar gaji. Kalau basic gaji rendah maka rendah lah Tax nya. Tapi kalau gaji tinggi maka makin tinggi lah Tax nya. Kebanyakan orang Melayu kat sini kerja sebagai doktor. Diorang tak nak balik Malaysia lagi walaupun dari tajaan JPA. Basic gaji diorang mungkin 2500 Pound lebih. Banyak tu kalau darab dengan RM6.00. Tapi kadar Tax yang terpaksa dibayar 900-1000 Pound. Banyak jugak. Tax kat sini banyak digunakan untuk bantu orang kurang paya terutama warga emas. Diorang ni naik bas, train suma free. Banyak lah lagi keistimewaan untuk diorang. Semua perkhidmatan kesihatan, ubat-ubat semua free untuk penduduk kat sini. Tapi yang lecehnya kalau nak jumpa doktor kena buat appointment dulu dan setiap orang kena register dengan 1 orang doktor. Kalau tak register tak boleh. Tujuannya kalau seseorang tu didapati bermasalah maka doktor ni lah jadi rujukan sejarah penyakitnya.

Nak dapat NI number macam temuduga kerja. Mula-mula ambil appoinment dulu. Seminggu lepas tu baru interview. Masa interview tu semua lah benda nak. Bagi yang bukan warganegara memang kena ada pasport, visa. Disebabkan visa aku jenis Student Independent yang bermaksud aku datang dan tinggal disini sebab mengikut Zaujah aku yang sedang sambung belajar maka aku kena bawak offer letter zaujah aku, pasport dia dan surat nikah kami. Alhamdulillah dah translet surat nikah dan surat beranak aku kat mahkamah sebelum datang sini. Kalau tak puas lah orang putih tu nak translet bahasa Melayu. Selain tu Boarding Pass aku masa aku naik flight hari tu pun dia nak. Alhamdulillah ada simpan lagi. Offer letter rumah sewa, bil rumah, kad pengenalan, lesen memandu, surat beranak semua dia nak. Lepas tu masa interview tu bermacam-macam soalan dia tanya. Macam mane aku sampai ke rumah sewa aku pun dia nak tau. Naik flight ape, turun kat airport mane, then naik teksi bas semua kena cerita. memang detail sungguh. Doktor aku pun dia tanya siapa. Alhamdulillah kami dah register. Seminggu lepas tu baru lah aku dapat NI number. Maka boleh lah aku apply apa-apa kerja yang aku nak selagi mana ianya Halal dan tak memudaratkan aku dan keluargaku.

Advertisements

3 comments so far

  1. Nurul Sa'adah on

    good luck!!!…

  2. Nizam on

    SalamRamadhan.. apa habaq hang,,amboi…jauh no berjalan syiok habih noo..hehe
    Posa jangan tak posa.. dok elok2 kat sana…cepat2 balik noo…

  3. musafir03 on

    Pose lah. Mane leh tak posa. Berdosa…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: