Salam Perantauan

Assalamualaikum…

Nun jauh dari negara orang yang sejuk, aku dan Zaujah mengucapkan salam buat keluarga, sanak-saudara dan sahabat-sahabat yang ku sayangi. Aidilfitri pada tahun ini kami sambut dengan penuh kesederhanaan.

Disambut tanpa Ketupat Daun Palas Mak. Tanpa Rendang Ayah. Tanpa lengkuas yang digali abang long. Tanpa santan yang diperah abang ngah. Tanpa Sup Tulang Nurul. Tanpa Vacum dan leteran Izah. Tanpa penyapu sawang Aisyah. Tanpa mercun dan pelita Ilman. Tanpa kuih cornflakes Akmal. Tanpa masakan akak-akak ipar. Tanpa anak sedara yang pertama, Syifa. Tanpa lemang Pak Andak. Tanpa soto Mak Andak. Tanpa kemeriahan sanak-saudara di kampung. Tanpa rendang daging dan mee kari Mak mertua dan Lemang sedap Ayah mertua serta akak dan adik-adik ipar. Segala ‘Tanpa’ pada tahun ini disambut ‘Dengan’ kehadiran Zaujahku disisi. Inilah Ramadhan dan Syawal kami yang pertama setelah bergelar Suami dan Isteri pada awal tahun ini.

Ucapan salam dan mohon kemaafan dari anakanda berdua kepada ayahanda Hj. Yusof dan bonda Hjh. Jonaidah yang berada di Kuala Lipis, Pahang. Mohon berbanyak kemaafan diatas segala salah dan silap yang dilakukan dan mengguriskan hati kalian. Kepada kekandaku, abg long dan kak hana serta Syifa’ yang berada di Kuala Kubu. Buat abg ngah dan kak ngah, rajin-rajin lah tolong mak ayah sementara kami (abg de dan abg long) tak beraya di Kuala Lipis pada tahun ini. Maaf atas segala kesalahan kami. Semoga kalian dikurnikan zuriat yang soleh dan solehah.

Kepada adinda-adinda ku yang selalu ku buli, Nurul, belajar habiskan Degree aok tu yang tak lama lagi nak habis. Kalau nak pilih pasangan tu buat istikharah dulu. Cari lah yang baik dan terbaik macam abg-abg aok ni(perasan). Jangan amik lah yang biru pekat atau merah pekat. Carilah yang hijau sedap dipandang mata. Izah, jangan sedih kalau Angah tak mengajar kat UM dah. Belajar bersungguh-sungguh, gunakan kesihatan badan dan kebengisan aok untuk jadi ‘Super Nanny’ yang bijak dan pandai mengurus terutama menguruskan kewangan. Aisyah, jangan dok bercinta dengan Sam n Dean je. Belajar lah sungguh-sungguh. Naikkan pointer tu. Takkan nak naik 0.01 je setiap SEM. Buat keje-keje penyambungan dan baiki elektrik kat rumah tu. Senang bila dema nak ‘kenduri’ nanti. Ilman, kuatkan studi sempena nak SMA ni. Jangan hampakan harapan mak ayah yang nak hantar aok ke Mesir. Kuatkan semangat walaupun kome selalu kutuk-kutuk aok malas studi dan macam-macam lagi. Buktikan aok boleh buat. TAKBIR!!! Allahuakbar. Akmal/adik, belajar bersungguh-sungguh. Aok je harapan ayah supaya pergi ke bidang Biologi (doktor perubatan, doktor gigi, doktor haiwan, mikrobiologi, bio medical dan paling tidak pun cikgu biologi) Nak harapkan akak-akak aok, huh!!! memang tak ada harapan. Abg de dan Kak Ninie mohon berbanyak kemaafan kalau ada salah silap kami kepada dema. InsyaAllah duit raya akan menyusul nanti. Sabar yek.

Buat keluarga mentua. Ayahanda Cikgu Manan dan Bonda Puan Pauziah, anakanda berdua mohon berbanyak kemaafan sempena Syawal yang mulia ini. Kuih raya yang dipos dah sampai dan nak habis dah. Kepada kak yong dan abg yong semoga cepat dikurniakan anak yang soleh dan solehah walaupun sorang di selatan dan sorang di pantai timur. Kalau nak tunggu kami lambat lagi kot. Buat abg de, kuatkan semangat untuk bekerja dan berusaha bersungguh-sungguh supaya dapat pegang jawatan yang tinggi dalam company-company besar. Abaikan benda-benda yang remeh ni. Rapatkan diri dengan Allah. InsyaAllah ada jalan keluar. Buat abg teh dan adik, belajar bersungguh-sungguh. Korang pun boleh berjaya macam kak yong, kak ngah dan abg de. Ingat walau dimana kita berada mak dan ayah mesti diutamakan. chayok, chayok. aja aja fighting…

Tak lupakan juga kepada sanak-saudara Mak encik sekeluaraga, abg ajak, kak ida dan anak-anak, abg zul sekeluarga, abg paei sekeluarga, acit (bila nak kahwin?) yah, musad yang baru pulang dari Morocco dan akma. Mak andak, pak andak (kurangkan makan makanan berlemak dan berminyak raya ni. nanti gout lagi) daud dan pasangan (jangan jalan-jalan berdua, bahaya. Jadi askar, kumpul duit banyak2 dan cepat-cepat kahwin.). Mak uda sekeluaraga, mak anjang sekeluarga, mak we sekeluarga, dan tak lupa juga mak teh sekeluarga yang berada di Jengka. Buat mak long dan pak long maaf kalau ada salah silap. Akhirnya merasa juga saya macam mana dok kat oversea. Abg adi, along dan anak-anak. Angah (tahniah dapat ke UIA), abg rozi dan anak-anak, kak ndak dan family (thanks sebab tolong masa nak fly hari tu). Uda dan family yang berada kat Manchester, InsyaAllah hujung tahun ni kami try ke sana.

Buat saudara mara belah mertua, Pakteh dan Makteh sekeluarga. Ayahngah sekeluarga, Pak Tam dan Mak Tam sekeluarga, sepupu sepapat dan semua sedara-mara yang mengenali. Mohon maaf diatas kesalahan kami. Sampaikan salam kami kepada mereka semua diatas dengan lafaz Assalamualaikum.

InsyaAllah kalau tak ada aral melintang tahun depan kami akan cuba balik menyambut Aidilfitri di Malaysia. Doakan keselamatan dan kesejahteraan kami sepanjang kami berada disini. Doakan juga supaya kami berjaya menyelesaikan tanggungjawab kami disini sebagai anak, student, suami, isteri, dan paling penting sebagai hamba dan khalifah di muka bumi Allah ini.

Akhir kata selamat menyambut Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Dari kami berdua Abg de/Abg Ngah/Aminul/Arif dan Kak De(?)/Kak Ngah/Kak Ninie/Ninie

p/s Nak hantar kad raya/kuih raya kat kami sempat lagi ni..besar tapak tangan tupperware kami tadahkan..

Flat 1, 35 Wellesley Avenue, BT9 6DG

Belfast, Northern Ireland, United Kingdom

Advertisements

11 comments so far

  1. deansam winchester on

    huhuhu, sedih2 jgak bace, geram2 jgak… hoho, smpat lagi ek, sblum mintak maap, dan2 je kutuk2 adik2 aok yng besh2 ni..huhu…

    dok la kat sane elok2, slamat braye ‘tanpa’ kitorg yg best ni. hhuhuu

    x merasa lagi beraya ngan k.nini. hahaha, pe lagi, kumpul dwit byk2, tahun dpn balik cni. dpt la lebih sket dwit raye nnti…kihkihkih

  2. alberangqu on

    Assalam mu alaikum wr wbt
    Mak dan Ayah insya Allah sehat-sehat aje. Adik-adik kao semua sehat juga. Abang Ngah dan Kak Sha ada disini. Abang Long dan Kak Hana serta Syifa’ akan balik on second raya.
    Kami ucapkan Eid Mubarak, Minal aidil wal faizin.
    Sekian TQ

  3. as-sa'adati on

    mcm sedih je bila bc post ni..huhuhuh(sedih la sgt)…x de topik lain ke klau ckp ttg kome?…part 2 paling kome malas nak ckp…tahun ni kome kirim gambar sup tulang jer la yer 😉 …anyway, salam aidilfitri buat oak ngn kak ninie…salam kemaafan dari kome

  4. deansam winchester on

    huhuhu…
    hahaha…
    hehehe…
    hihihi…

  5. deansam winchester on

    t’tinggal…

    hohoho…

  6. musafir03 on

    mane gambor sup tulang aok?aisyah aok sihat tak?takkan terlebih makan kot raya ni?kami berdua alhamdulillah sehat kat sini.baru baik dari batuk dn selsema

  7. deansam winchester on

    saya sehat alhamdulillah….
    saje je kaco aok, bagi huhuhuhehehehahahahihihihohoho…

  8. MOFAS on

    Salamun’alaik…
    oho…ni rupenyer ‘senior’ku yg komen kat blog sy.
    abg pe kabar?krm slm kat zaujah ye.
    brape lama lg kat sn? insyaallah kalo ade peluang kta berjumpa la,tu pn kalo diizinkan Tuhan.
    sy dah link blog abg dlm blog sy http://mofas.wordpress.com.InsyaAllah.
    nk e-kad raya ade dlm blog sy.huhu…
    Selamat Hari Raya.

  9. teruterubozu(!_!) on

    serasi ape kome ngan vacum..hahahha

  10. musafir03 on

    memang pun..tanpa vacum sape lah aok

  11. deansam winchester on

    padan….hahaha


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: