1 Syawal di Belfast

Alhamdulillah kita dah berajaya melepasi tarbiah Ramadhan pada tahun ini. InsyaAllah kita pohon dipertemukan lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

Sedikit coretan mengenai Aidilfitri disini. Tahun ni tahun pertama aku dan zaujah beraya bersama setelah bergelar ‘hushband and wife’. Tahun ini juga merupakan kali pertama aku beraya di luar negara dan bukan bersama family di Kuala Lipis. Habis je hari ke-30 puasa kami beramai-ramai berkumpul di Malaysian Student Centre berbuka puasa secara ‘pot luk'(bawa sikit-skit setiap orang), solat berjemaah dan bertakbir beramai-ramai. Tapi ada golongan tertentu disini telah merayakan Aidilifitri pada hari ke-30(30 September 2008) Ramadhan. Kat sini tak de Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja cuma ada Majlis Fatwa SeEropah je. Majlis Fatwa SeEropah telah menetapkan Aidilifitri jatuh pada 1 Oktober 2008. Alasan mereka yang raya awal ni kerana mengikut Mainland (London dll). Pada mulanya kami pun konfius nak sambut Aidilfitri ni bila. Alhamdulillah terdapat beberapa Ustaz disini yang meletakkan ilmu sebagai ukuran maka kami bersama-sama mengikut seperti yang diumumkan oleh Belfast Islamic Centre (BIC).

Solat sunat Aidilfitri diadakan 2 kali. Pertama pada pukul 8.30pagi di BIC dan kedua pada pukul 10.00pagi di Shaftesbury Recreation Centre. Tujuan buat 2 kali kerana disini takde cuti umum bagi menyambut Aidilfitri. Maklumlah bukan negara Islam. Jadi orang yang bekerja dan tak dapat/tak nak cuti dan student University yang ada kelas pagi boleh datang solat sunat Aidilfitri di BIC. Jumlah yang datang pun tak ramai sekitar 30 orang. Shaftesbury Recreation Centre ni dewan tempat orang bersukan. Rasanya macam padang futsal. Tempatnya luas dan boleh menampung ramai ahli jemaah yang ingit bersolat. Tu pun tak muat dah. Sembahyang berhimpit-himpit.

Selesai solat Aidilfitri, pihak BIC ada menganjurkan program bagi sesiapa yang nak join untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Antara program Face Painting, Clown’s Show, Wall Climbing, Lazer Quest (macam Paintball tapi tak sakit sangat macam Paintball), Ice Skating dan Indiana Land. Semua kos program ni ditaja oleh Gavorment UK sini. Kami memang tak pergi program ni sebab ada jemputan rumah terbuka.
Balik je rumah kami berposing-posing dan bergambar kenangan. Maklumlah kali pertama raya bersama. Lepas tu kami ke rumah Azman (Phd Chemistry) dan Kak Linda. Rumah diorang ni selang 5 rumah je dari rumah kami. Lepas tu ke rumah Ramzan dan Kak Aida (Phd Pharmacy). Rumah ni pulak tingkat 2 atas rumah Azman.

Lepas tu kami di jemput pulak ke rumah Ustaz Khalid dan Kak Faiz (Phd Chemistry) kat Malone Squre. Habis rumah Ustaz Khalid baru lah ke Open House Ustaz Faisal dan Kak Ucu (Doctor). Malam nya pulak ke rumah Abg Din dan Kak Fuji (Phd Electrical) kat Carrickfergus. Puas juga beraya. Merasa lah susasan raya macam kat Malaysia. Semua juadah ada. Ketupat, rendang, lemang, nasi himpit, kuah kacang, satay, kuih raya, biskut raya, nasi dagang dan air raya. Cuma satu je tak de. Ketupat Daun Palas. Alhamdulillah kemeriahan tu tetap dirasai. Lepas ni ada lagi jemputan Open House setiap hujung minggu. Student undergrad pun dah ramai balik dari cuti summer. Makin meriah lah lagi InsyaAllah.

Advertisements

1 comment so far

  1. deansam winchester on

    kome pon byk gak jemputan open house skang…hahahaah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • Advertisements
    %d bloggers like this: