Kamus Belfast

Kerja ngn orang lain bahasa ni payah sikit kadang-kadang. Selalu berlaku masalah komunikasi. Kalau diorang cakap tu kene mintak ulang atau kene fikir sekejap sebab nak tangkap apa yang di maksudkan. Kadang-kadang diorang mintak kita ulang sebab diorang pun tak faham apa yang kita cakap walaupun kita cakap dalam English standard. Kadang-kadang kalau tak faham tu buat-buat faham aje. hehehe. Ini beberapa perkataan yang aku baru belajar kat tempat keje aku. Bunyi macam English sekali slang Irish da…

Pan = Pin

Lef = Lift

Poin = Pound (matawang UK)

Taksut = Treak Suit

Ooiii = Hawai

to be continued….

Advertisements

4 comments so far

  1. MOFAS on

    salam…mmg betul tu..kdg2 keje ngan org ni menyuahkan…mengapa perlu kita menjadi spt org lain sdgkan kita blh menjd diri kita sndr…huhu cek blog ana…InsyaAllah xlama lg ade post tntg my travelogue

  2. adaibrahim on

    Salam,
    jauh perjalanan,luas perjalanan.
    tu kat negara yg x serumpun.
    sedangkan kat yg serumpun pun,banyak slang x faham..
    maaf,btw saya x-tahap spm04.
    contoh kat indon sendiri,macam2 bahasa,
    pening gak nak faham
    tapi seronok coz semua tu akan jadi pengalaman yg takkan kita lupe.Insyaallah

  3. deansam winchester on

    huhuhu…nasib2…
    blaja la accent org kat sane tu ngan kak nini…hehhe
    tapi, balik nnti jgn plak ngengade ckp cmtu ngan ktorg ni, x phm le….kui3x….

  4. musafir03 on

    Dia pun lebih kurang jugak. Bukan semunya tau. Tempat dia semua educated punya orang. Kalau kat tempat keje kome tu org-org bese jek. Jadi pelbagai sleng, bunyi dan perangai


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: