Gaji @ pay @ salary

Dulu masa duduk keje kat kilang kayu, bila hujung bulan je mesti cek akaun sama ada gaji dah masuk atau belum. Tapi kat sportdirect.com ni gaji masuk tiap-tiap minggu. Senang kata gaji mingguan la. Hari Khamis gaji masuk. Tapi yang menjadi masalahnya gaji 2 minggu pertama mula-mula aku kerja tak masuk-masuk lagi. Semuanya disebabkan beberapa faktor. Salah satu faktornya, akaun yang yang lambat bukak (baca posting dahulu)

Bila dapat slip gaji pulak tengok-tengok rate per hour aku 5.55. Kawan-kawan yang lain 5.85. Kat sini ada minimum pay wages/rate per hour. Tak kira apa-apa kerja dan mengikut umur. Umur 16-22 rate nya aku tak pasti. Tapi 23 keatas £5.79. Dulu tak silap £5.73. 5.79 ni baru baru je naik bulan Oktober lepas. Kesimpulanya gaji aku dikira berdasarkan umur aku bawah dari 22 tahun. Bos dah pun tau problem ni. Mungkin ingat umur aku bawah 22 tahun atau saje-saje je buat tak tahu. Apa-apa pun tunggu lah dulu. Kalau tak settel kena la follow up lagi. Payah-payah buat je surat rasmi ke bos.

Advertisements

3 comments so far

  1. e-man on

    mane best, gaji bulanan or mingguan?

  2. deansam on

    cmne plak aok dikire bwh 22?? umo aok bukan 25 ke??

  3. musafir03 on

    sume same je.yang penting gaji masuk…tah la mat salleh ni bukan betul jugak kadang2.padan la pernah jadi penjajah kat tanah melayu dulu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: