Winter dan Snow

Hari ni 6 December. Dah masuk musim winter. Sejuk tahap ‘Gaban’ rasanya. Suhu berlegar sekitar -3°C hingga 6°C. Penggunaan heater makin kerap sebab nak panaskan rumah. Kalau tak, berbaju tebal jelah dalam rumah. Kelmarin bila tengok forcast dijangka ada lah snow turun. Tapi tak turun-turun pulak. Rupanya snow kat atas je. Bila sampai bawah tak de dah snownya. Hujan renyai-renyai dan hujan batu je yang turun. Pagi tu bila nak pergi kerja, jenguk lah ke Black Mountain. Nampak putih je. Snow singgah kat kawasan bukit dan kawasan tinggi je.

Dalam minggu ni suhu beku tiap-tiap pagi. Kereta, jalanraya dan apa-apa yang berada diluar diselubungi ais. Ada member nak pergi kerja kena bawak air panas untuk siram atas cermin kereta. Kalau tak cermin kereta beku jelah. Mana-mana lopak air yang kecik mesti jadi ais punya. Hari-hari berita bagi amaran tentang “Icy Road”. Pihak PBT sini (Belfast City Council) hari-hari tuang garam atas jalan. Tujuannya tak nak bagi jalan licin dan kereta tergelincir. Ni lah suasana yang biasa kelihatan tiap kali masuknya winter. Sejuk, beku semua dah rasa. Snow je tak rasa lagi.
InsyaAllah akan merasa…

Advertisements

8 comments so far

  1. alberangque on

    Kita pun rasa snow juga tapi dalam peti ice aje di ruang freezer tu. Ingat masa engkau kecik dulu suka duduk di muka peti ice dengan daun pintunya terbuka, nak dapat rasa sejuk. Kini engkau tak payahlah duduk dekat pintu peti ice lagi. Kini rasa lebih sejuk kan! Selamat menyambut Hari Raya Edul Adha dari kami semua. Orang Relong buat korban 15 ekor lembu di Masjid. Ayah, Emak dan Syfa’ join sekali.

  2. e-man on

    tu comfem nak main snow. korang raye kat dlm snow la, hahaha…. ok x der kat kampung kome la kene setelkan 15 ekor lembu tu.

  3. musafir03 on

    Hehehe..yeke..tak ingat la..tapi memang ade juga buat kot…e-man memang hebat…15 ekor lembu serah kat aok sorang je

  4. as-sa'adati on

    buat2 lupa lak… 😉

  5. e-man on

    x la sampai sorang je, seme sekali la. e-man nak setelkan 15 ekor lembu tu mampuih…..

  6. aisyah on

    salji2….
    ktorg dlm peti ais je la ade ‘salji’ nye…
    xpe nnti dah besor2, kome plak gi main salji…
    kui3x..

  7. aisyah on

    lupe plak nak tunjuk kat aok kome n kwn2 punye blog. kitorg kongsi jek…huhuhu

  8. teruterubozu288 on

    huhuhu…..nak g main salji kat mesia ni ade bnyk alternative..1st mcm ayah kata g kat freezer je..yg ni tak gn modal pon..just ddk kat dpn peti ais je.2nd g ler ke genting..kat situ pon ade salji..tp kn kuar duit r..tak pon g mines wonderland…3rd kalau nak main yg real g luar negara ler jwb nye,,hehee


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: