Archive for January, 2009|Monthly archive page

Perihal ‘Credit Crunch’

credit_crunch

Minggu ni masuk minggu ke-3 aku kerja kurang 20 jam seminggu. Rasa dah macam tak kerja pulak. Kerja 3 hari je seminggu. Maka pendapatan pun dah berkurang sikit sebab gaji dibayar berdasarkan jam bekerja. ‘Rota’ dibuat oleh boss jadi ikut jelah. Bila tengok berita kat BBC, SKY kadar pengganguran meningkat. Banyak company tutup dan mengurangkan pekerja. Tempat-tempat seperti Job Centre, Job Centre Plus menjadi tumpuan para penganggur untuk mencari kerja. Kadar pengangguran hampir mencecah 2 million. UK pula secara rasmi telah mengalami ‘Recession’ awal tahun ni.

Masa aku datang ke sini Julai 2008 kadar tukaran wang 1 GBP = RM 6.5. Sekarang 1GBP = ±RM 5. Orang cakap kalau nak beli kereta sekarang murah kalau ikut harga Malaysia. Kereta pun turun harga dah. Banyak lagi lah benda-benda yang berkaitan ‘credit crunch’ ni. Harga rumah pun jatuh merudum. Orang kat sini tak cari tanah tapi lebih mencari rumah. Kat Malaysia orang lebih mencari tanah dari rumah. Harga sewa rumah pun dah menurun. Nak juga cari rumah lain kalau harga sewa rumah murah, selesa, cantik, besar dan berpatutan.

Walaupun kerja 3 hari seminggu aku tak kisah sebab nanti bila tiba Easter, summer ada pulak ‘sales’. Maka bertambah la jam kerja harapnya. Peel orang sini walaupun ‘Credit Crunch’ diorang tetap juga bershopping seperti biasa terutama bila masuk musim perayaan. Dah memang ‘trend’ diorang macam tu kot. Mentang-mentanglah orang yang tak kerja akan diberi elaun penggangur oleh UK Goverment. Diorang ni suka juga jual balik barang diorang kat ‘Carboot Sales’ terutama hari Ahad. Barang-barang yang elok tapi diorang dah tak nak pakai akan dijual dengan harga yang berpatutan. Sebab tu zaujah aku boleh beli ‘Play Station’ + 3 Cd Games dengan harga 6 GBP je. Boss aku cakap di suka ‘Credit Crunch’ sebab orang tak akan ber’shopping’ kat kedai mahal tapi diorang akan pergi ber’shopping’ kat ‘retail shop’ macam kedai tempat aku kerja. Maka kami yang untung.

Boikot punya pasal

Boikot Tesco

Suasana boikot semasa aku di Malaysia dan suasana boikot semasa aku di UK rasa berbeza sekali. Dulu aku rase tak bawak apa-apa makna kalau aku memboikot. Tapi bila duduk sini dengan tiap-tiap hari tengok BBC News maka rasa nak boikot tu makin membuak-buak. Aku harap suasana di Malaysia pun dah berubah dan tak sama macam aku duduk Malaysia haritu.

Walaupun digariskan beberapa barang perlu aku boikot terutama barangan US dan Israel laknatullah, tapi kat sini bukan sahaja barang tapi pasaraya pun termasuk. Kalau kat Malaysia tu mungkin susah atau tak ada langsung nak jumpa company/pasaraya yang secara langsung mengimport barang dari Israel, tapi kat sini bersepah barang diorang sebab UK bukanlah negara yang dasarnya Islam dan mereka mengiktiraf Israel itu sebagai sebuah negara. Dulu Kerajaan British yang yang mula-mula sekali membantu Yahudi membuka negara haram Israel di tanah Palestin sebelum di ‘takeover’ oleh US sekitar tahun 1940an. Aku dan zaujah tiap-tiap 2 minggu sekali kebiasaanya akan ke TESCO untuk membeli-belah barang keperluan rumah. Tapi semenjak ada kesedaran boikot ni, maka TESCO memang kami tak pergi langsung. Jadi kami ber’shoping’ dan ber’grocery’ kat Asian Market, Camseng dan yang paling setia Tipaza sebab ada jual daging halal kat situ. Sekarang ni ASDA pula menjadi pilihan menggantikan TESCO. Cuma ASDA ni jauh sikit dan susah sikit nak jumpa. Harga barang yang dijual pun lebih kurang TESCO murah dan jimat. Macam nak kena beli kereta pulak nampak gayanya sebab nak mudah bergerak.

Palestin dan “Inauguration” Obama

Semalam di Gaza Palestin, Israel Laknatullah telah bersetuju melakukan gencatan senjata selepas 1300 syahid, 5000 lebih cedera, sekitar 3000 buah rumah telah musnah hasil dari perbuatan keji rejim Zionis Laknatullah setelah menyerang Gaza selama 22 hari. Matlamat Israel Laknatullah tidak tercapai “Mission Failed”. Padan muka kau. Bantuan berbilion diperlukan untuk membangunkan semula Gaza. Semalam barulah si Arab berbunyi untuk memberi bantuan kewangan sebanyak USD 1 Billion atau RM 3.6 Bilion . Mungkin ini adalah imbuhan kepada penduduk Palestin kerana berperang dengan tentera Zionis Laknatullah.

Pelikkan kenapa sekarang baru nak berundur. Kenapa perang dihentikan sehari sebelum Obama mengangkat sumpah sebagai President America yang ke-44 hari ini? Mungkin Obama memberi arahan kepada Ehud Olmert supaya menghormati “Inauguration” nya pada hari ini. Atau si Bush meminta memberinya 1 hari sebagai tanda menghormati hari terakhirnya sebagai President America selepas membuat kemungkaran kepada dunia Islam selama 8 tahun dalam pemerintahannya. Atau gencatan senjata ini sebagai “Intermission” macam dalam filem Hindustan dan akan bersambung semula selepas ini. Ini sekadar pandangan aku sahaja. Apapun yang pasti dasar US terhadap Palestin adalah sama sejak 1944. Tak kira siapapun President dan parti pemerintahnya. Kita tunggu dan lihat. Tapi yang pasti BOIKOT akan terus berjalan sampai bila-bila. BOIKOT!!!!!

Birthday dan Snow

Alhamdulillah syukur kerana masih lagi dipanjangkan usia. Semalam adalah birthday bagi zaujahku. Kini umur kami dah meningkat dan makin hampir ke alam seterusnya. Moga kita semua akan mati dan syahid dalam keadaan hussnulkhatimah. AMIN

Sempena birthday bagi birthday girl semalam, malam semalam lepas aku pulang dari BIC snow turun dengan lebatnya. Alhamdulillah merasa titisan snow kali pertama dalam hidupku. Walaupun snow yang turun tak berjaya memutihkan sekitar BT9 6DG (Wellesley Avenue) dan membuat “Snow Man” tapi aku tetap puas hati. Bila tengok balik kenapa Belfast ni sukar menerima snow berbanding kawasan lain di Northern Ireland, rupanya Belfast ni berada di kawasan yang mempunyai tiupan angin yang kuat. Mungkin disebabkan bentuk permukaan dan geografinya sendiri. Alhamdulillah

Kisah Burung Pipit, Boikot & Demonstrasi

Dikisahkan pada zaman nabi Ibrahim dulu, pada ketika nabi Ibrahim dibakar oleh Raja Namrud yang zalim, api dikatakan sangat besar menjulang-julang sehinggakan menghampirinya juga berasa begitu panas. Ramai orang memerhatikan sahaja, takut dan bimbang akan kemurkaan Raja Namrud.

Tiba-tiba, kelihatan ada seekor burung pipit yang sangat kecil terbang berulang-ulang kali dari kawasan perigi ke tempat pembakaran itu. Rupa-rupanya, burung kecil itu sedang membawa air menggunakan paruhnya yang kecil itu, untuk menyiram api yang sangat marak menyala.

Haiwan lain bertanyakan kepada burung kecil itu…

“Kau ni, melakukan sesuatu yang sia-sia. Masakan air yang kau bawa itu dapat memadamkan api yang besar itu?”

Burung kecil itu menjawab,

“Paling kurang, nanti bila aku mati nanti, dan berhadapan dengan Allah nanti, aku boleh menyatakan ini usaha aku untuk membantu nabi Ibrahim. Air yang sedikit ini akan menjadi saksi usaha aku yang kecil ini”

Fikrah:
1) Kita manusia yang kerdil, apa usaha kita untuk menjatuhkan ekonomi US dan Israel?
2) Usaha yang kecil namun dikerjakan secara berterusan lebih baik ertinya daripada usaha yang kelihatan besar; namun dikerjakan sekali-sekala. Namun, ia lebih baik daripada langsung tidak berbuat apa-apa…

Aku tertarik apabila membaca beberapa artikel dan komen pengunjung di beberapa blog. Apa kesan kepada ekonomi US dan Israel apabila kita memboikot barangan keluaran mereka? Ada yang cakap ini bukan cara yang bagus dan tak akan memberi kesan langsung kepada mereka.

Kita kena ingat, ekonomi dunia sekarang tengah tak stabil. Ekonomi US teruk dan kadar suntikan yang perlu diberi sehingga mencecah 2 Trilion. Moga boikot yang dianjurkan akan menambah melemahkan lagi ekonomi US dan memberi kesan kepada “rakan baiknya” Israel sekaligus menjatuhkan ekonomi negara diorang.

Apabila kita mati, kita akan dipersoalkan tentang apa yang dah kita buat untuk bantu saudara kita di Palestin. Mengambil pengajaran dari cerita burung pipit, biarpun kecil, penat, letih, menghabiskan masa, duit mengikut demonstrasi namun kita berusaha supaya serangan ketas Gaza diberhentikan. Banyak lagi cara boleh dilakukan seperti derma(ketabung yang diyakini dan bukan masuk poket sendiri) doa, solat hajat, boikot dan macam-macam lagi cara. Moga usaha kita akan dikira sabagai amalan soleh diakhirat kelak. Kalau ikutkan hati aku nak saja aku ke medan pertempuran berperang dengan tentera Zionis Laknatullah. Moga Allah memberi kekuatan kepada aku, amin…Allahuakbar!!!

Boikot Barangan Israel dan USA

LAMAN WEB PILIHAN

http://inminds.com/boycott-israel.htm

Boikot 7 Barang Sehingga Lumpuh

LAKSANAKAN TUGAS
USAH LAGI BERRETORIK
DAN
TIDAK BERSTRATEGI
.


BOIKOT 7 BARANGAN DI ATAS HINGGA LUMPUH

PESANAN PENTING !!!!!

AGENDA MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

UNTUK MEMASTIKAN KEMPEN INI BERKESAN DAN
SENTIASA DIHATI UMAT ISLAM

KITA PERLU SENTIASA ‘REFRESH’ 7 BARANGAN
BOIKOT INI SETIAP 15 HARI

MOGA USAHA INI AKAN MENDATANGKAN
KEJAYAAN KEPADA USAHA KITA UNTUK
MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

SILA ‘REFRESH’ BOIKOT 7 BARANGAN DI DALAM BLOG ANDA PADA TARIKH-TARIKH BERIKUT:-

30 JANUARI 2009
15 FEBUARI 2009
30 FEBUARI 2009
15 MAC 2009
30 MAC 2009
15 APRIL 2009
30 APRIL 2009
15 MEI 2009
30 MEI 2009
15 JUN 2009
30 JUN 2009
12 JULAI 2009
(7 BARANGAN BERJAYA DILUMPUHKAN)

http://islamreturn.blogspot.com


SENARAI LAIN-LAIN BARANG YANG WAJIB DIBOIKOT



APA PERASAAN ANDA JIKA INI ADALAH ANAK ANDA YANG AMAT DISAYANGI?


PERJUANGAN BERTERUSAN SEHINGGA BAITUL MAQDIS DAPAT DIBEBASKAN!!!

Dari perspektif sejarah, bantuan Amerika kepada Israel sejak 1950 hingga 2005 adalah tinggi dengan FMF berjumlah $59.5 bilion (RM218 bilion), $27 bilion (RM98.9 bilion) membabitkan jualan tentera asing membabitkan pemindahan senjata daripada kerajaan kepada kerajaan .Ternyata Amerika tidak diragui menjadi pembekal utama senjata kepada Israel.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia ( PPIM ) bersama NGO lain akan melancarkan Kempen Boikot Produk Terpilih Yahudi/Menyokong Yahudi – COKE, STARBUCKS, COLGATE peringkat Negara. Majlis pelancaran ini akan diadakan pada 9 Januari 2009 (Jumaat ) selepas solat Jumaat di perkarangan Masjid Negara. (http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/news.php?item.653.2)

Rujukan : http://yusofembong.blogspot.com

Kita haram membiarkan Yahudi=Amerika membunuh umat Islam. Ingat! setiap sen adalah harga membeli peluru membunuh saudara kita di Palestin.

Selamatkan GAZA, Palestin

Hari ini masuk hari ke-11 Gaza diserang puak Yahudi, Israel laknatullah. Angka kematian telah meningkat 550 orang dang 2500 orang cedera. Semalam di BBC menyatakan zionis telah menyerang sebuah sekolah milik UN (pada masa yang sama merupakan kem pelindungan) dan menyebabkan ramai kanak-kanak terbunuh. Alasan diberi kerana Bridged Al-Qassam telah melancarkan roket dari sekolah tersebut. Bangsat engkau Yahudi Laknatullah!!! Ingat kami bodoh. Memang benar apa yang telah Allah katakan mengenai Bangsa Yahudi laknatullah dalam al-Quran.

Antara usaha yang boleh kita buat sekarang mengenai kekejaman yang dilakukan kepada Gaza adalah menunjukkan sikap kemarahan kita. Ayuh, mari sama kita lakukan. Banyak cara yang boleh kita buat.

1. Memboikot barangan buatan Israel dan Amerika (bersengkongkol dengan Yahudi Laknatullah)
klik sini
@ Jangan membeli barang yang kod bar / barcode nya bermula dengan nombor “729” (Made in Israel Laknatullah)
2. Menyertai Demonstrasi Aman bagi menunjukkan perasaan marah terhadap Israel laknatullah
3. Memberi sumbangan kewangan kepada badan-badan yang dipercayai (supaya sampai ke Palestin)
4. Berdoa setiap kali selepas solat, setiap hari dan setiap masa supaya Allah membantu tentera-tentera Islam seperti yang pernah dibantu semasa perang Badar.
5. Menginfakkan diri dengan pergi ke Gaza Palestin sebagai tentera Islam atau bantuan kemanusian atau menjadi sukarelawan mambantu mangsa dan tentera Islam yang cedera.

Bush sekarang semacam berminat untuk menghantar tentera US ke Gaza, Palestin. Tujuannya supaya President-Elect, Barack Obama terpaksa menangguhkan majlis angkat sumpahnya kerana itu salah satu dasar bagi USA yang apabila tenteranya dihantar berperang maka angkat sumpah President baru terpaksa ditangguhkan. Mungkin ini adalah salah satu sebab kenapa Obama dan orangnya tidak memberi sebarang kenyataan mengenai keganasan yang dibuat Israel laknatullah kepada rakyat Palestin sekarang ini. Tapi mampukah US menghantar tenteranya dengan keadaan ekonomi US yang tak stabil sekarang? Wang berbilion USD diperlukan bagi manmpung kos tersebut. Padan muka engkau Amerika.

school..sekolah..

Assalamualaikum..

tulisan pink lagi..esok school bermula..maka bermula lah kehidupan ku di lab..rasa excited pulak nk balik lab..moga2 Allah bg petunjuk dan menambah ilham utk aku bereksperimen dan moga2 Allah membantu aku supaya kerja2 ku dipermudahkan..Semoga pada tahun ini aku dapat mem”publish” sebarang 2 international “paper” (journal) utk manfaat bersama…dan moga2 aku menjadi lebih rajin pada tahun ni, dan dapat balik Malaysia on time..serta tak lupa dalam kesibukan di lab, moga2 aku menjadi isteri yang lebih solehah kepada suami yang lebih soleh…amin….

Sebelum mengundur diri, nak  ucapkan selamat hari lahir yang ke 56 tahun buat ayahanda yang tercinta pada 5 Januari 2009. Semoga ayah di panjangkan usia, dimurahkan rezeki, di golongkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..amin.. Jasa dan pengorbanan yang terlalu besar ayah curahkan sehingga terpaksa melupakan hasrat utk melanjutkan pelajaran ke univeristi (walaupun dah dapat 2 or 3 kali tawaran) demi membesarkan kami disamping emak tercinta tak mampu utk kami balas…Salam sayang dari kami berdua di Belfast utk ayah tercinta…

Gaza

Apabila disebut Gaza maka sepantas kilat kita akan mengingati Bumi Palestin yang diserang oleh Israel Laknatullah. Makin hari makin ramai orang bertindak balas seperti menganjurkan demonstrasi jalanan. Di UK boleh dikatakan hampir seluruh UK mereka mengadakan tunjuk perasaan terhadap Israel. Mengutuk tindakan mereka mengebom dan membunuh penduduk Palestin yang tak berdosa.

Akibat tindakan Israel yang kejam itu, lebih 300 laman web milik Isreal digodam oleh Pro-Palestin. Kalau kita berfikir sejenak, sekiranya kita mampu untuk mengodam laman web milik kerajaan Laknatullah ini, mungkin juga kita boleh mengodam sistem keselamatan mereka dan meletup mereka dengan senjata mereka sendiri. Betul atau tak? So, sesiapa yang expert dalam hal mengodam ini dipersilakan lah. Supaya kita berjaya melakukan sesuatu yang dapat mengejutkan duni seperti seorang wartawan yang membaling kasut ke Bush….

  • Pages

  • Meta