Boikot punya pasal

Boikot Tesco

Suasana boikot semasa aku di Malaysia dan suasana boikot semasa aku di UK rasa berbeza sekali. Dulu aku rase tak bawak apa-apa makna kalau aku memboikot. Tapi bila duduk sini dengan tiap-tiap hari tengok BBC News maka rasa nak boikot tu makin membuak-buak. Aku harap suasana di Malaysia pun dah berubah dan tak sama macam aku duduk Malaysia haritu.

Walaupun digariskan beberapa barang perlu aku boikot terutama barangan US dan Israel laknatullah, tapi kat sini bukan sahaja barang tapi pasaraya pun termasuk. Kalau kat Malaysia tu mungkin susah atau tak ada langsung nak jumpa company/pasaraya yang secara langsung mengimport barang dari Israel, tapi kat sini bersepah barang diorang sebab UK bukanlah negara yang dasarnya Islam dan mereka mengiktiraf Israel itu sebagai sebuah negara. Dulu Kerajaan British yang yang mula-mula sekali membantu Yahudi membuka negara haram Israel di tanah Palestin sebelum di ‘takeover’ oleh US sekitar tahun 1940an. Aku dan zaujah tiap-tiap 2 minggu sekali kebiasaanya akan ke TESCO untuk membeli-belah barang keperluan rumah. Tapi semenjak ada kesedaran boikot ni, maka TESCO memang kami tak pergi langsung. Jadi kami ber’shoping’ dan ber’grocery’ kat Asian Market, Camseng dan yang paling setia Tipaza sebab ada jual daging halal kat situ. Sekarang ni ASDA pula menjadi pilihan menggantikan TESCO. Cuma ASDA ni jauh sikit dan susah sikit nak jumpa. Harga barang yang dijual pun lebih kurang TESCO murah dan jimat. Macam nak kena beli kereta pulak nampak gayanya sebab nak mudah bergerak.

Advertisements

2 comments so far

  1. e-man on

    x lame lagi mesti tesco bankcrup sbb x de org nak li. padan muke hahaha…..

  2. aisyah on

    huhu….erm, dulu zman boikot2 dulu kome pon ambik x kesah je, member2 pon same. tapi skang, nk mkn kfc pon tggl angan2 je. alhamdulillah 1 umah dah sdar, tggal nak kene ingtkn bdak2 yg dok kolej psl dorg baru2 ni mkn kt kfc.hehehe….info ktorg dpt kfc pon ade bagi saham kt israel tu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: