Nak Cari Rumah?

Lama dah tak menulis. Minggu lepas aku dah mula kerje balik macam biasa. Tapi minggu tu kena kerja 6 hari. Ini semua disebabkan salah seorang tempat aku kerja tu ambil cuti 2 minggu dan sebelum tu aku bercuti 1 minggu. Jadi “kandang” (troli besar isi pakaian) yang sampai tak sempat diproses maka diheret ke hari berikutnya. Hari ini sempat bukak 2 “kandang” je sebab malam ini ada ‘stock count’.

Cuaca kat sini dah tak seteruk 2 minggu lepas. Snow dah tak kelihatan turun dan suhu dah berubah. Sekarang ni suhu sekitar 5ºC hingga 12ºC. Suhu mula berubah lepas snow turun dengan lebat 2 minggu lepas. Sekarang ni cuaca cerah dan kadang-kadang hujan renyai-renyai je. Tu pun tak lebat sangat.

Baru-baru ni datang satu surat dari Property Link, agent rumah yang kami sewa. Dia tanya sama ada nak stay lagi kat rumah ni atau tak. Kena hantar jawapan sebelum 16 Mac ni. Kalau ikut ‘Agreement’ 1 July 2009 kami kena kosongkan dah rumah ni dan pindah cari rumah lain. Kami pun tak tau lagi macam mana. Banyak bende yang nak dinilai bila cari rumah baru ni. Antaranya nak kena tukar alamat surat-menyurat bank, UM, Queen’s. Ciri-ciri rumah mestilah cantik, Gas Heating, Tingkap “double glaze’ (supaya rumah panas), harga berpatutan. Nak pindah dan angkut barang lagi. Kalau boleh nak cari rumah dekat dengan School zaujah, dekat dengan BIC dan rumah tingkat 2 sebab tak sesejuk tingkat 1. Kalau ‘plan’ nak bawak balik kereta kena pulak cari rumah yang  ada tempat parking kereta sendiri atau  rumah yang tak ramai student atau laluan orang ramai balik bila mabuk. Kalau tak tingkap kereta, ‘side mirror’ kena pecah, tayar dikempiskan dan macam-macam lagi lah perangai dajal yang dibuat. Ada sekali tu aku tengok semua kereta diletakkan tong sampah atas kereta. Tak ke naya gitu.

Apa-apa pun pilihan terbaik akan dibuat. Moga pilihan tersebut dapat membahagiakan kami dan buat kami rasa selamat dan tenteram disini. Amin…

Advertisements

2 comments so far

  1. Fitri M.s on

    assalamualaikum bro..

    sedang saya mencari peluang kerja di UK secara online..
    tersesat plak kat blog brader nieh…

    bole ke guide saya few things? saya skg nie kat malaysia lagi.. nanti abes winter baru nak hijrah.. anyway.. kalau dapat Yahoo messnger saya.. mr.fit3 or one.fitri

    ok bro.. hope hear from u soon..

    salamz

  2. e-man on

    kene pindah umah? mesti susoh nak cari umah. deme dah li kete ke?

    Bukan dipaksa pindah, tapi nak pindah ke tak je. Senang je nak cari bila dah hujung2 semester budak habis belaja ni. Mane beli ketenye.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: