Cuaca Tak Menentu

Walaupun dalam winter sekarang ni, tapi cuaca tak menentu. Pagi turun snow,  tengah hari panas terik, petang hujan pulak, malam sejuk menggigil. Semalam sekali lagi turun snow. Lebat jugak. Padanlah 2,3 hari lepas sejuk sangat. Nak turn snow rupanya. Nak keluar rumah pun malas. Dalam rumah panas sikit ada “heater”.

Antara tanda-tanda yang aku jumpa kalau nak turun snow, 2,3 hari sebelum snow turun suhu terlampau sejuk sehingga mengigit tulang sumsum. Keluar rumah pakai seluar jeans terasa sejuknya. Kena tambah lagi pakai “Long John” (Seluar ketat macam tight tapi kain cotton).

Inilah realiti cuaca di Belfast. Jalanraya kat luar kering lepas tu masuk rumah sekejap dan keluar balik tengok-tengok jalanraya dah basah dan cuaca tak lah mendung. Rupa-rupanya hujan turun tadi masa masuk rumah. Jadi kepada sesiapa yang nak datang ke sini kena faham cuaca kat sini supaya tak tertipu dek cuaca. Sediakan payung sebelum hujan kalau keluar rumah.

Advertisements

1 comment so far

  1. NS on

    betul..betul..betul..memang cuaca tak menentu sangat2.tak sangka la pulak snow last two days..terkezut..kuar2 rumah dah memutih jalan raya..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: