Indahnya Summer

picnic

Wah, wah, wah dah berhabuk dah blog aku ni. Lama dah tak mencatat sesuatu tentang kehidupan yang dilalui setiap hari. Pejam celik sekarang ni dah masuk tengah tahun. Tinggal setengah tahun lagi nak berakhir tahun 2009. Pejam celik juga rupanya dah panas kat sini. Musim sejuk dah berlalu. Cepat betul masa berlalu.

Bermula minggu lepas cuaca kat sini dah mula memanas. Sebelum ni asyik hujan aje. Nak keluar rumah pun malas. Sekarang keluar rumah bertshirt je. Takde dah baju sejuknye. Indahnya ciptaan Allah yang menjadikan negara ini bermusim-musim. Orang tempatan yang biasa kelihatan memakai kasut, berbaju tebal, berseluar panjang dah bertukar dengan sandal/selipar, berbaju nipis dan berseluar pendek. Suhu dari 7ºC-10ºC telah bertukar mendadak dari 13ºC-22ºC. Kira panas la tu. Sabtu lepas semasa final FA Cup antara Chelsea vs Everton, suhu di Wembley Stadium 36ºC. Macam dah kat Malaysia. Dijangkakan suhu makin panas dan boleh menyebabkan peluh yang banyak. Sudah pasti ‘mat saleh’ kat sini akan berjemur di Botanic Garden, Drumglass(Drum kaca) Park, City Center Hall, dimana-mana taman, atau pun dihadapan rumah mereka sambil meminum minuman yang haram (arak). Itulah peel yang sukar ditinggalkan sehingga sesetengah tu terpaksa dimasukkan ke hospital kerana terlampau ‘alcaholic’ walaupun umur baru 20 an. Itulah sebabnya Allah tak bagi minum arak. Banyak kemudaratan dari kebaikan.

Pasti selepas ini akan kedengaran orang ‘merebek’ (mengomen/memberi komen) panas sangat. Dulu masa sejuk nak sangat panas. Bila dah panas nak pulak sejuk. Ini lah manusia. Mungkin kita salah seorang yang akan ‘merebek’ tu. Betul tak? Bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepada kita. Jangan tau nak komen saje. Sekiranya kita bersyukur, Allah akan tambahkan nikmat. Sekiranya kufur maka besarlah kemurkaan Allah.

Pelajar-pelajar ‘Under Grad’  sudah bermula “membungkus” barang untuk di bawa pulang ke tanah air. Bercuti selama 3 bulan. Tinggal lah yang bekerja dan ‘Post Grad’ yang rajin bekerja. ‘Summer’ pun dah nak bermula. Banyak lah aktiviti summer yang akan dianjurkan oleh komuniti Melayu disini. Pastinya ‘picnic’ ditepi laut akan menjadi aktiviti untuk eratkan ukhuwah.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: