Persiapan Bermusafir

Bermusafir dinegara sendiri dan negara orang memang amat berbeza. Banyak benda kena studi dulu sebelum berjalan. Kalau dinegara sendiri masjid banyak dan mudah dijumpai sepanjang jalanraya. Di negara-negara Eropah masjid ada tapi takde lah sepanjang jalan. Kadang-kadang tu tersorok. Kedai dan restoran yang jual makanan halal pun sukar dijumpai kalau tak meng ‘Google’ dahulu.

musafir

1. Waktu Solat
Sebagai seorang muslim solat merupakan perkara yang wajib. Tinggal je berdosa besar. Kebiasaan waktu solat disetiap negara tidak sama. Kena cari dahulu dalam internet. Biasanya mudah dijumpai di Islamic Finder. Masukkan negara dan tempat yang ingin dituju. InsyaAllah akan dijumpai. Kalau pandai meramal masuk waktu guna matahari lagi bagus. Hehehe

2. Kiblat
Menentukan arah kiblat untuk solat merupakan perkara yang penting. Belilah kompas yang disertakan dengan darjah/sudut kiblat bagi setiap negara. Ada jual kat jalan Masjid India. Boleh juga guna matahari bagi yang pandai. Digalakkan belajar. Mudah je.

3. Makanan Halal
Bagi kami yang sekarang berada di negara yang tiada cop Halal JAKIM, ada 3 cara nak tau makanan itu boleh dimakan atau tidak
i) Lihat kepada ‘Ingredients’ makanan tersebut. Kena tau lah mana kandungan yang boleh makan dan tidak.
ii) Kalau ada ‘Suitable For Vegetarian’ atau ‘Vegetarian’ insyaAllah halal sebab syarat untuk kerajaan membenar melebalkan benda ni agak ketat disini. ‘Vegetarian’ bermaksud makan ini tidak mengandungi sebarang komponen atau bahan-bahan atau bahagian yang diambil dari binatang.
iii)Kena tengok juga mengandungi alkohol atau tak. Kalau ‘Suitable For Vegetarian’ tapi ada alkohol maka hukumnya haram jugak kan.
Bagi yang ingin mencari restoran halal, kena meng’Google’ dahulu. Taip je Halal Food, Halal Stall dan apa-apa lagi berkaitan halal. Dah dapat tulis dan tandakan dalam peta. Senang nak cari nanti. Boleh juga bawa sendiri dari rumah. Lagi mudah. Takde pening-pening dah. Jimat pun jimat.

Vegan

vegi1

4. Map / Peta

Ini perkara penting juga kalau nak berjalan. Tengok ‘Amazing Race’ diorang pun guna peta bila sampai ke satu-satu negara. Kalau tak jumpa peta sesatlah jawabnya. Nak melawat tempat-tempat menarik pun susah nanti.

Inilah sedikit sebanyak panduan yang boleh dibagi. Ini pun berdasarkan pengalaman berjalan di negara orang. Setakat ini dah berjalan 2 kali keluar dari UK ni. InsyaAllah kalau ada lagi nanti diposkan ke entri lain.

Advertisements

4 comments so far

 1. HJWANZ on

  SALAM UKHUWWAH, LAMA X DENGAR BERITA.MUSAFIR, MUSAFIR JUGAK WEH, BILA AGAKNYE NAK BALIK LIPIS NI? DAH TAMBAH AHLI KELUARGA KE? MUDAH-MUDAHAN…SILA LA KE BLOG ANA DI ibnadn.blogspot.com. TAPI KALU TGOK2 LAMA X UPDATE TU PHM2 LA YE, KAWE OUTSTATION LE TU…

  InsyaAllah raya ni balik kejap. Balik for good akhir tahun depan insaAllah. Tapi tak dok KL pahang tapi dok KL KL. Tau dah ade blog tu. rajin2 lah update yek. Takbir!!! Allahuakbar

 2. tahap9600 on

  Salam Aminul/Ninie
  http://tahap9600.blogspot.com/

 3. tahap9600 on

  Salam Aminul/Ninie

  http://tahap9600.blogspot.com/

 4. kie on

  SALAM SAHABATKU.

  BALIK CEPAT OIII
  TOLONG LIPIS DAH HILANG SEORANG PETUGAS NI ….
  KOME NANTI AOK JER NIII


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Pages

 • Meta

 • Advertisements
  %d bloggers like this: