Ramadhan

Hari ni hari Khamis. Di Malaysia cerap anak bulan petang Khamis. Tapi kat sini tak tau sape yang cerap anak bulan. Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja pun takde. Penyimpan Mohor Besar Queen Elizabeth adalah. So kena tunggu lah malam ni. Kalau Imam BIC istihar esok puasa maka malam ni bertawarikh bertarawikh lah. Kalau tak esok lah mula puasa.

Cuaca kat sini insyaAllah akan dimulakan dengan panas dahulu. Lepas ni akan menurun lah suhu menjadi sejuk. List tadarus bagi warga melayu kat sini tak ‘complite’ lagi. Tah kenapa lambat sangat nak ‘complite’ kan. Bukan nak suruh buat makan berbuka pun. Lagipun kat BIC hari-hari ada bukak puasa ‘free’. Mungkin diorang sibuk kot atau tak perasan email pasal tadarus kat YG.

Aku pun nak buat makan. Tapi tak tau bila. Tapi dah ‘booking’ dah tarikh untuk tadarus je. Ambik 2 hari je. Kalau rasa takde orang nanti tambah lah lagi. Moga sempat habis 30 juzuk tahun ni. Tahun lepas masa Sya’ban dah mula buat tadarus. Tahun ni tak mula lagi. Tunggu Ramadhan mula. InsyaAllah Ramadhan tahun ni lebih baik dari tahun sebelum-sebelumnya.

Advertisements

1 comment so far

  1. abangah on

    what is meant by “complite” ? bro…complete ke complite?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: