Rejab, Syabaan, Ramadhan, Syawal

Selepas berlalu kesemua bulan-bulan mulia ini kehidupan seorang muslmin kembali kepada keadaan asal. Perlukah kembali kepada keadaan asal ataupun lebih baik dari sebelumnya? Sepatutnya lebih baik dari sebelumnya kerana bulan-bulan ini mengajar kita menjadi muslmin mukmin yang lebih bertakwa. Tetapi jika sebaliknya berlaku pada kita, adakah ini lebih baik atau lebih buruk?

“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka” Mafhum Hadith Rasulullah SAW.

Bulan Ramadhan menyedarkan kita betapa mudahnya melakukan kebaikan bila syaitan diikat dan ditambat. Mengaji al-quran setiap hari 1 juzuk tanpa putus-putus. Istiqamah bangun malam. Hati mudah ingat kepada Allah. Tiap-tiap malam melakukan tarawikh tanpa henti. Betapa mudahnya kita beramal. Tetapi ada juga dikalangan kita yang sukar untuk lakukan semua ini. Mungkin sifat dan perangai syaitan sudah sebati dengan jiwa kita. Nauzubillah, moga kita dijauhkan dari sifat mazmumah ini.

Doaku supaya aku bertemu lagi Ramadhan yang akan datang…

Advertisements

5 comments so far

  1. nurizah207 on

    salam, sy kawan lama ninie,ninie pakai no apa kat sana ya? Saya nak call ada urusan urgent.

    jazakallah

  2. nurizah207 on

    boleh email di nur_izah207@yahoo.com

  3. alberangque on

    Assalam mu alaikum wr wbt
    Lama bebenor tak tengok tulisan…
    Ingatkan dah nak tinggalkan laman berbinkisan…
    Tullislah selalu tanda ada bahan yang berkesan….
    Untuk digarap pembaca budiman….
    Tanda meningkatnya umur bertambah bahan dan pengalaman…
    Bagi dikongsi oleh semua insan….
    OK teruskan nukilan yang berinti serta berkualiti..
    Sekian dari sini…. TK

  4. Anonymous on

    Slmalaik..saya sabihah,junior kak ninie masa kat um dulu.saya cuba contact die tapi blog die ada prob..boleh saya tahu kak ninie bila abis phd.saya dan suami nak dtg uk bln 6 i.kami nak survey univ kat sana utk buat master..klu bleh saya nak email kak ninie utk further info..hrp ust bleh tlg bagi..wslm

  5. sabihah on

    slm..boleh bg email kak ninie..saya ada hal nk emel die..wslm
    sabihah,junior um


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Pages

  • Meta

  • %d bloggers like this: