Archive for the ‘Umum’ Category

Berbekas Dahi

Berbekas dahi, satu tajuk yang agak menarik untuk dikongsi dengan pembaca sekalian. Maksud berbekas dahi ini bukan disebabkan eksident atau tercedera kena parang masa main perang-parang masa kecik-kecik, tapi berbekas dahi tanda banyaknnya solat sehingga meninggalkan kesan pada dahi

Bagi tipikal orang Melayu Islam (kena ‘mantion’ Islam sebab dah ada melayu yang tak lagi Islam sekarang) mereka menganggap tanda didahi, masyaAllah, hebat sebab kuat melakukan solat dan orang akan memandang tinggi tehadap orang sebegini. Bagi mereka orang sebegini adalah seorang yang benar dan berhubung rapat dengan Allah. Tapi betulkah semua yang bertanda didahi itu menunjukkan seseorang itu kuat bersembahyang atau dibuat-buat dan digesel-gesel pada sejadah/permaidani/lantai? Kalau betul memang dia memperhambakan diri pada Allah, Alhamdulillah moga amalanya diterima Allah

Benarkah berbekas didahi itu bermaksud seseorang itu kuat melakukan solat?

Hadith riwayat Imam Ahmad dari ‘Aisyah RadiyaLlahu’anha katanya:
“Sesungguhnya Allah telah mewajibkan qiamullail pada awal surah al-Muzzamil. Lalu Rasulullah dan para sahabat menunaikannya sehingga berbekas pada kaki mereka kerana banyak bersembahyang. Kemudian Allah meringankan kepada mereka pada akhir suruh lalu qiamullail menjadi sunat”

Dari hadith diatas dapat dilihat bahawa tanda orang yang kuat melakukan solat adalah tanda berbekas pada kaki mereka bukan pada dahi. Mungkin tanda ini disebabkan lamanya berdiri dan duduk semasa melakukan solat.

Kisah pertama, jika disingkap sejarah zaman Abu Bakar menjadi Khalifah, banyak golongan muslimin yang tak mahu menunaikan rukun Islam yang ke-3 iaitu membayar zakat. Golongan ini semuanya berbekas dahi mereka. Adakah boleh dikatakan golongan ini benar-benar bertakwa kepada Allah? Hal ini juga menyebabkan berlaku perselisahan pendapat antara Abu Bakar dan Umar dalam memerangi golongan ini kerana berbekasnya dahi mereka dan akhirnya golongan ini diperangi.

Kisah kedua, golongan Khawarij yang juga mempunyai bekas didahi. Golongan ini lah yang  bersengkongkol menyebarkan fitnah terhadap Islam bersama Abdullah bin Saba’ (seorang yahudi dari Yaman yang memeluk Islam tetapi berperanan dalam melawan Islam dari dalam). Golongan ini juga yang menyebabkan berlakunya peperangan diantara Ali dan ‘Aisyah didalam peperangan Jamal (unta). Mereka yang menimbulkan provokasi kepada kumpulan Ali dan ‘Aisyah dan akhirnya berlakulah perang saudara yang pertama di dalam Islam iaitu peperangan Jamal ini.

Kisah ketiga, kisah Liwat II yang semakin mendapat liputan meluas diperingkat antarabangsa baru-baru ini sehinggakan kisahnya disiarkan di UK dan seluruh dunia. Lihat lah Saiful Azlan Bukhari. Apa ada pada dia? Carilah sendiri. Penulis malas nak mengulas pasal dia.

Kesimpulannya tanda seseorang yang menunjukkan seseorang itu kuat menunaikan solat bukanlah kepada dahi semata-mata tetapi kesan berbekas pada kaki seperti yang berlaku pada Rasulullah sehingga menyebabkan kaki Baginda sakit kerana telalu lama berdiri menghambakan diri kepada Allah. Maka ubahlah persepsi kita yang salah sebelum ini. Semoga tulisan yang sedikit ini dapat dikongsi bersama.

Advertisements

Tips Untuk Jimat Minyak…

Experts reveal 11 fuel-saving tips

Want to know how to reduce your fuel bill? Who better to ask than the world record-breaking experts?

John and Helen Taylor look just like any ordinary couple yet, between them, they’ve amassed 46 world speed records and 38 for economical driving. Oh, and they once managed to go around the world in a VW Golf on just 24 tanks of Shell fuel (read more about that here).

So what they don’t know about the subject of eco-driving isn’t worth knowing. And they think we can all save 10 per cent on our fuel bill with just a little effort.

Here, in their own words, are easy, practical tips to put money back in your pocket and help save the world at the same time.

1) Check your tyre pressures every week
‘For every 1psi (pound per square inch) that your tyres are under-inflated, your fuel efficiency suffers by 3 per cent. If you don’t know the right pressures then check inside the door or in the manual for the info. Don’t over-inflate them, though – that’s dangerous.’

2) Look after your car
‘Your car is one of the most expensive things you’ll buy in your lifetime, so look after it. Service it regularly. If you put it off you’ll end up spending more at the pump because your engine won’t run as efficiently and you’ll use more fuel.’

3) Get rid of the dead weight
‘Get rid of the unnecessary junk in your car. For every 45kg of weight, you lose about 2 per cent of the efficiency. We did a challenge with a radio DJ in Singapore and found a huge toolkit which he hadn’t used in five years, two seats for his baby and three sets of golf clubs!

‘By getting rid of 200g, and putting into practice a few other tips, he went from getting 350km per tank of fuel to 550km in the very first day!’
4) Drive safe
‘Driving safely and economically go almost hand in hand. Make sure you look well ahead and read what’s coming so you don’t end up over-braking and then accelerating hard again.’

5) Get to the highest gear as soon as possible
‘In city driving it’s tempting to keep the car in a lower gear, but just by accelerating gently and smoothly and changing to the highest gear as fast as possible we can all make major savings.

‘Don’t bog the engine down by changing too early – that’s counter productive. But change at less than 2000 revs and keep going all the way to top gear and you’ll get much better fuel economy.’

6) Don’t go too fast
‘It sounds obvious, but perhaps not for the reason you think. Wind resistance increases dramatically as you go faster, we tend to go about 5-10mph less than the speed limit and it saves a massive amount of fuel. And we get there nice and relaxed and just as fast, really!

‘If you have a long journey then cruise control can be a godsend, too. Personally we don’t use it, but then it does have a real place in regulating the speed and preventing the driver losing concentration and slipping 10mph before accelerating again.’

7) Close the window
‘Above about 50mph then you need to close the window, because that’s when the aerodynamics start to kick in. An open window is a disaster for fuel economy and can cost as much as a third more fuel.

If you need cooling, use air conditioning, but sparingly! That can take a third more fuel too, so keep it on low.’

8) Don’t idle
‘A car sat for two minutes with the engine turning uses enough fuel to drive one mile. As a rule of thumb if you’re parked for 10 seconds or more you shouldn’t idle the car, but as a global average people are sat idling for 5-10 minutes.’

9) Plan your route carefully
‘Sat-nav systems are wonderful because there’s no more getting lost and wasting fuel. It will easily pay for itself just in saved fuel in the first year, and you’ll save yourself the stress of getting lost!

Even if you have one, it could be time to update it. Newer systems come with ‘eco’ modes which help you avoid traffic jams.’

10) Don’t drive angry
‘A stressed driver is very rarely an efficient driver, so if the kids are screaming, you’ve had a row with your partner or you’re just annoyed, then don’t drive. Take 10 minutes, go for a walk, settle the kids down, do whatever you have to do to settle yourself down before you get in the car.’

11) Don’t coast
‘My grandfather used to talk about driving to the top of the mountain, switching off and coasting down. But if you do that in a modern car you’ll lose the steering and it’s dangerous.

‘The modern equivalent is to leave the car in neutral wherever possible and coast, but actually we’ve found this doesn’t work. In a modern car it’s better to select the appropriate gear, keeping around 2000 revs, so the engine doesn’t get stressed. Use the gearbox and don’t just leave it in neutral because this will actually use more fuel.’

Jersey, Replica, Jersi Bola

Bulan ni semua kelab-kelab bola gergasi melancarkan jersi baru masing-masing. Tak kira lah ‘Home Jersey’ atau ‘ Away Jersey’ atau ‘Training Kit’. ‘3rd Jersey’ tak nampak lagi. Mungkin bulan depan kot ‘launching’. Aku yang bekerja di kedai sukan ni sibuk lah dengan memproses baju-baju mengikut tarikh ‘launching’. Nak kena bubuh sampai 3 tag. Takut kena curi lah tu. Sebab tu bubuh banyak tag. Habis proses terus hantar ke office.

Macam biasa lah baju jersi yang biasa berharga £35 untuk dewasa. budak-budak punye £28. Kalau ada nama kat belakang atau berlengan panjang maka harga lagi mahal. Sponsor utama sape lagi kalau bukan Adidas dan Nike. Adidas taja Chelsea, Newcastle United, Liverpool, Real Madrid. Nike pulak menaja Manchester United, Arsenal, Barcelona, Celtic. Kalu tengok jenis pattern kain dua sponsor ni berbeza sungguh. Adidas lagi best dari Nike. (promosi ini tidak berbayar atau dibayar yek). Kain dia lagi lembut dan sedap bila pakai. Ni berdasarkan pengamat penulis dan perkongsian cerita dengan rakan sekerja.

Realchelsea

liverpool 2ndBulan lepas masa 2nd jersi Liverpool di ‘launching’, kedai aku kena guna 2 pak guard. 1 jaga pintu, 1 lagi jaga baju. Tu baru 2nd jersi. Kalau 1st jersi tak tau la macam mana. ramai juga peminat Liverpool kat sini. “Never Walk Alone”. Ada orang Melayu kat sini nak beli. Tapi disebabkan ada tulisan  “Carlsberg” maka berputih mata lah nak beli. Tak pe yang penting korang dah tau pakai pakaian yang aga lambang Company Arak pun dah berdosa apatah lagi nak minum. Alhamdulillah umat dah semakain jelas sedikit sebanyak sekarang.

MUHari ni 1st jersi “Syaitan Merah” pulak di ‘launching’ kan. Siapa sponsor utama bagi pemenang EPL 2008 terjawab akhirnya. AIG masih lagi penaja utama kelab ni. Sebelum ni ada ura-ura cakap Saudi Telecom yang taja. Ada juga yang cakap company dari India yang taja. Mungkin AIG dah selamat sikit kot sebab tu dia masih lagi menaja MU. Mungkin juga sebab mendatangkan banyak keuntungan pada diorang. Apa-apa pun AIG dah jadi Syarikat Kerajaan US. Emmmm nak boikot ke? hehehe.

Tapi orang sini memang tak kisah berhabis duit untuk kelab bola kesukaan diorang. Orang cakap ‘Die Hard Fan’. Sanggup membeli semua set lengkap dari jersi, stokin, ‘training kit’, sampai baju anak pun ada. Kalau ‘training kit’ tu dari sweter, baju 2,3 jenis, seluar track dan macam-macam lagi. Mana lah tak hidup kelab bola kat sini. Bagi diorang £35 tu macam RM35 je kat Malaysia tu. Kalau kita temenung dah nak beli baju harga RM210 (setelah di’convert’ dari £ – RM).

ArsenalKesian kat jersi Arsenal yang baru. Kelab lain hantar berguni-guni baju untuk dijual. Arsenal dihantar 8 helai je. Tu pun tah kat mana duduknye. Jumpa baju tu pun lepas 2 minggu di launching. Sebelum jumpa baju tu boss asyik tanya je dah jumpe belum.

barcaBagi kami yang berpendapatan rendah ni hanya mampu membeli jersi ‘last season’ je. Nak beli yang baru tak mampu. Kalau harga £15 tu mungkin boleh difikirkan untuk beli. Tapi kalau dah harga £10, £8 apa lagi tunggu. Sambar je lah. Bukan senang nak dapat semurah tu. Lepas tu dapat pulak 15% offer sebab staff.

p/s : Sesiapa yang nak kirim apa-apa jersi boleh bagi tahu sekarang. Tiada cas penghataran dikenakan. Siap dapat offer 15% lagi. Harga mengikut kadar pertukaran wang semasa.

Jalan-jalan Melihat Alam

2 minggu lepas, kami berkesempatan berjalan-jalan ke Newcastle, Northern Ireland (bukan Newcastle England yek). Mengikuti rombongan yang dianjurkan oleh BIC untuk komunuti Muslim di sini, kami sebahagian warga Melayu disini pergi dengan 5 buah kereta. Sebahagian yang lain ada yang naik bas. Tempat yang dituju Tollymore Forest Park, Castlewellen Forest Park dan Pantai apa tah. Jadi biar gambar yang bercerita……

Potong sayur-sayuran

Geng-geng Melayu potong sayur-sayuran untuk BBQ dalam hujan. 3 orang  yang memotong, yang lain beborak je

Muslimah

Kaum ibu dan muslimat duduk berehat sambil berborak dan menunggu makanan siap. Terbalik dah…..

Solat

Solat di tengah-tengah Tollymore Forest Park. Teringat zaman sembahyang atas tanah je….

kota sesat

Mencari jalan keluar dalam ‘Maze City’ (Kota Sesat) di Castlewellan Forest Park

sesat

Weh, macam mana nak ketengah tu wei…..

melayu

Antara komuniti Melayu yang turut serta…. Akhirnye semua berjaya, setelah keluar dari tempat mula dan masuk semula ikut pintu tamat. Tak aci ni.

Back 2 the future

Rupanya ada pameran kereta kat sini. Ni antara kereta yang dipamirkan. GMC, Back 2 The Future


kereta

Ni tak tau kereta ape

laut

Mamat 1 : Taklah sejuk sangat air ni. Panas-panas suam. Mandi best ni

Mamat 2 : Nak cari pasal. Tak nampak ke obor2 banyak bersantai tepi pantai ni.

Boikot : Teruskan Lagi Usaha Memboikot Israel & US

LAMAN WEB PILIHAN

http://inminds.com/boycott-israel.htm

Boikot 7 Barang Sehingga Lumpuh

LAKSANAKAN TUGAS
USAH LAGI BERRETORIK
DAN
TIDAK BERSTRATEGI
.


BOIKOT 7 BARANGAN DI ATAS HINGGA LUMPUH

PESANAN PENTING !!!!!

AGENDA MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

UNTUK MEMASTIKAN KEMPEN INI BERKESAN DAN
SENTIASA DIHATI UMAT ISLAM

KITA PERLU SENTIASA ‘REFRESH’ 7 BARANGAN
BOIKOT INI SETIAP 15 HARI

MOGA USAHA INI AKAN MENDATANGKAN
KEJAYAAN KEPADA USAHA KITA UNTUK
MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

SILA ‘REFRESH’ BOIKOT 7 BARANGAN DI DALAM BLOG ANDA PADA TARIKH-TARIKH BERIKUT:
30 JUN 2009
12 JULAI 2009
(7 BARANGAN BERJAYA DILUMPUHKAN)

Persiapan Bermusafir

Bermusafir dinegara sendiri dan negara orang memang amat berbeza. Banyak benda kena studi dulu sebelum berjalan. Kalau dinegara sendiri masjid banyak dan mudah dijumpai sepanjang jalanraya. Di negara-negara Eropah masjid ada tapi takde lah sepanjang jalan. Kadang-kadang tu tersorok. Kedai dan restoran yang jual makanan halal pun sukar dijumpai kalau tak meng ‘Google’ dahulu.

musafir

1. Waktu Solat
Sebagai seorang muslim solat merupakan perkara yang wajib. Tinggal je berdosa besar. Kebiasaan waktu solat disetiap negara tidak sama. Kena cari dahulu dalam internet. Biasanya mudah dijumpai di Islamic Finder. Masukkan negara dan tempat yang ingin dituju. InsyaAllah akan dijumpai. Kalau pandai meramal masuk waktu guna matahari lagi bagus. Hehehe

2. Kiblat
Menentukan arah kiblat untuk solat merupakan perkara yang penting. Belilah kompas yang disertakan dengan darjah/sudut kiblat bagi setiap negara. Ada jual kat jalan Masjid India. Boleh juga guna matahari bagi yang pandai. Digalakkan belajar. Mudah je.

3. Makanan Halal
Bagi kami yang sekarang berada di negara yang tiada cop Halal JAKIM, ada 3 cara nak tau makanan itu boleh dimakan atau tidak
i) Lihat kepada ‘Ingredients’ makanan tersebut. Kena tau lah mana kandungan yang boleh makan dan tidak.
ii) Kalau ada ‘Suitable For Vegetarian’ atau ‘Vegetarian’ insyaAllah halal sebab syarat untuk kerajaan membenar melebalkan benda ni agak ketat disini. ‘Vegetarian’ bermaksud makan ini tidak mengandungi sebarang komponen atau bahan-bahan atau bahagian yang diambil dari binatang.
iii)Kena tengok juga mengandungi alkohol atau tak. Kalau ‘Suitable For Vegetarian’ tapi ada alkohol maka hukumnya haram jugak kan.
Bagi yang ingin mencari restoran halal, kena meng’Google’ dahulu. Taip je Halal Food, Halal Stall dan apa-apa lagi berkaitan halal. Dah dapat tulis dan tandakan dalam peta. Senang nak cari nanti. Boleh juga bawa sendiri dari rumah. Lagi mudah. Takde pening-pening dah. Jimat pun jimat.

Vegan

vegi1

4. Map / Peta

Ini perkara penting juga kalau nak berjalan. Tengok ‘Amazing Race’ diorang pun guna peta bila sampai ke satu-satu negara. Kalau tak jumpa peta sesatlah jawabnya. Nak melawat tempat-tempat menarik pun susah nanti.

Inilah sedikit sebanyak panduan yang boleh dibagi. Ini pun berdasarkan pengalaman berjalan di negara orang. Setakat ini dah berjalan 2 kali keluar dari UK ni. InsyaAllah kalau ada lagi nanti diposkan ke entri lain.

Jumaat di German

Alhamdulillah minggu lepas dapat merasa berjalan ke Frankfurt Germany. Bila sebut German maka teringat lah Nazi. Sape yang tak kenal Adolf Hitler. Seorang diktator yang telah menempa nama di dalam lipatan sejarah dunia. Seorang yang telah mengubah German dari negara demokrasi menjadi negara polis, askar dan menjajah negara lain seperti Perancis, Poland, Denmark, Belgium, Norway dan banyak lagi.

Bila disebut German mungkin kita akan teringat seorang artis yang melukis karikatur Nabi Muhammad beberapa tahun dahulu. Macam tu juga dengan seorang ahli Parlimen German yang menghina Islam ketika itu. Ini sedikit sebanyak mengusarkan aku untuk pergi kesana. Tapi alhamdulillah segalanya berjalan lancar.

Aku bertolak dengan zaujah aku ke German pada hari Khamis lepas dan pulang pada Ahad minggu yang sama. Tujuan sebenar nak pergi sebab zaujah aku ade ‘workshop’ di sana selama 1 hari. Hari-hari lain berjalan je lah. Sambil menyelam minum air. Kebetulan pula kena pada hari Jumaat. Maka aku meng ‘Google’ mencari masjid-masjid di sana untuk memudahkan aku menunaikan solat Jumaat.

IIS

Pada hari kejadian selepas menghantar zaujahku ke DECHEMA aku, berjalan mencari masjid pertama IIS (Islamic Info Service). Sampai ke alamat yang dicari aku tengok dalamnya macam kedai buku dan kaunter je. Habis mana masjidnya? Lagipun takde orang pun dalamnya. Kemungkinan hari Jumaat mungkin orang tak berkerje kot. Lepas tu aku terpandang 1 pintu pagar sebelah IIS aku tengok dalamnya aku nampak papan tanda IIS yang lagi besar. Mungkin masjid kat dalam kot. Aku masuk dan tengok sebuah bangunan 4 tingkat. Nak masuk dalam bangunan tu tak berani sebab pintu kunci. Mana tau salah masuk, kene rumah orang ke tak ke haru. Lepas tu aku terus balik ke hotel.

Dalam perjalanan ke hotel aku terfikir nak pergi ke masjid satu lagi, Masjid Abu Bakr. Masjid ni terletak di Hussen dan masjid ni besar. Masjid ini dibiayai oleh Al-Makhtoum Foundation. Lepas berehat sekejap di hotel dalam jam 12.30pm aku pun pergi la ke stesen U-Bahn(komuter) Alter Oper untuk ke Masjid Abu Bakr. Masa nak beli tiket kat mesin jual tiket, puas nak paham cara guna mesin ni. Dah la semua bahasa German. Rupenya ada juga translet English. Kaunter jual tiket takde pulak tu. Semua pakai mesin. Alhamdulillah ade sorang mamat India bagi tau macam nak guna. Lepas tekan tempat nak dituju (guna kod nombor), ‘single trip’ dan tiket unruk sorang, sekali tengok harga tiket 10.00 Euro. Mahal tu!! Mamat India tu cakap tempat tu jauh sebab tu mahal. Jadi aku pun ‘cencel’ lah nak pergi ke Hussen. Maka berjalan lah semula ke IIS.

Zuhur masuk dalam 1.24pm jadi sempatlah kot ke IIS. Sampai ke IIS tengok takde orang pun. Tapi pintu dah dibukak. Nampak la karpet saf. Sah dah ni masjid. Risau juga mula-mula. Masuk je ke dalam ada 4 orang kat dalam. 1 orang tengah vakum karpet, 3 lagi duduk iktikaf. Semua muda-muda belaka. Lepas selesai solat tahiyatul masjid duduk la aku membaca al-Quran. Duduk punya duduk, jam dah pukul 1.45pm. Aik, kenapa tak ramai orang pun. Pukul berapa nak mula khutbah?. Masjid agak besar juga. Rupanya khutbah mula pukul 2.30pm. Tengok-tengok yang vakum karpet tadi tu imam/khatib rupanya.

Antara perkara yang menjadi perhatian aku sepanjang berada dalam masjid IIS ni, sebelum mula khutbah tok khatib suruh semua orang rapat-rapat ke hadapan. Tok khatib langsung takde teks khutbah, memang berkhutbah sungguh lah. Semangatlah aku tengok dia. Muda lagi rasanya. Khutbah dari mula sampai akhir semua dalam bahasa German. Memang aku tak paham langsung. Paham bila dia baca ayat al-Quran je. Yang pasti dia menceritakan perihal Ashabul Kahfi. Satu perkara yang aku perasan, semua yang duduk saf hadapan pemuda-pemuda belaka. Datang lambat pun duduk depan. Kalau kita biar duduk belakang je. Biar yang tua-tua je yang duduk depan.

Semasa sembahyang, semua  rapat. Kaki bertemu kaki, bahu bertemu bahu. Satu kelainan yang dapat aku rasakan. Terasa keizzahan solat tu. Rata-rata muka yang aku tengok adalah orang tempatan. Muda-muda lagi. Mungkin ramai yang memeluk Islam disini. Dikatakan 5 juta dari 77 juta penduduk di German adalah beragama Islam. MasyaAllah semakin kuat tekanan terhadap Islam semakin ramai orang yang memeluk Islam. Selain orang tempatan orang Turki, Arab, India muslim ramai juga disini. Kedai dan restoran halal pun banyak disini. Frankfurt merupakan kawasan yang teramai penduduk Islam di German.

Selesai solat aku pun balik. Sebelum balik aku tengok pemuda-pemuda disini ambil cd dari pejabat Masjid. Mungkin cd rakaman khutbah sebab sepanjang khutbah berlangsung ia direkodkan oleh pihak masjid. Inilah pemuda-pemuda yang bakal mengegarkan dunia dengan kalimah Lailahhaillallah, insyaAllah. Moga aku tergolong dalam golongan pemuda ini. Amin.

Indahnya Summer

picnic

Wah, wah, wah dah berhabuk dah blog aku ni. Lama dah tak mencatat sesuatu tentang kehidupan yang dilalui setiap hari. Pejam celik sekarang ni dah masuk tengah tahun. Tinggal setengah tahun lagi nak berakhir tahun 2009. Pejam celik juga rupanya dah panas kat sini. Musim sejuk dah berlalu. Cepat betul masa berlalu.

Bermula minggu lepas cuaca kat sini dah mula memanas. Sebelum ni asyik hujan aje. Nak keluar rumah pun malas. Sekarang keluar rumah bertshirt je. Takde dah baju sejuknye. Indahnya ciptaan Allah yang menjadikan negara ini bermusim-musim. Orang tempatan yang biasa kelihatan memakai kasut, berbaju tebal, berseluar panjang dah bertukar dengan sandal/selipar, berbaju nipis dan berseluar pendek. Suhu dari 7ºC-10ºC telah bertukar mendadak dari 13ºC-22ºC. Kira panas la tu. Sabtu lepas semasa final FA Cup antara Chelsea vs Everton, suhu di Wembley Stadium 36ºC. Macam dah kat Malaysia. Dijangkakan suhu makin panas dan boleh menyebabkan peluh yang banyak. Sudah pasti ‘mat saleh’ kat sini akan berjemur di Botanic Garden, Drumglass(Drum kaca) Park, City Center Hall, dimana-mana taman, atau pun dihadapan rumah mereka sambil meminum minuman yang haram (arak). Itulah peel yang sukar ditinggalkan sehingga sesetengah tu terpaksa dimasukkan ke hospital kerana terlampau ‘alcaholic’ walaupun umur baru 20 an. Itulah sebabnya Allah tak bagi minum arak. Banyak kemudaratan dari kebaikan.

Pasti selepas ini akan kedengaran orang ‘merebek’ (mengomen/memberi komen) panas sangat. Dulu masa sejuk nak sangat panas. Bila dah panas nak pulak sejuk. Ini lah manusia. Mungkin kita salah seorang yang akan ‘merebek’ tu. Betul tak? Bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepada kita. Jangan tau nak komen saje. Sekiranya kita bersyukur, Allah akan tambahkan nikmat. Sekiranya kufur maka besarlah kemurkaan Allah.

Pelajar-pelajar ‘Under Grad’  sudah bermula “membungkus” barang untuk di bawa pulang ke tanah air. Bercuti selama 3 bulan. Tinggal lah yang bekerja dan ‘Post Grad’ yang rajin bekerja. ‘Summer’ pun dah nak bermula. Banyak lah aktiviti summer yang akan dianjurkan oleh komuniti Melayu disini. Pastinya ‘picnic’ ditepi laut akan menjadi aktiviti untuk eratkan ukhuwah.

Reminder : Boikot Lagi Jangan Lupa

LAMAN WEB PILIHAN

http://inminds.com/boycott-israel.htm

Boikot 7 Barang Sehingga Lumpuh

LAKSANAKAN TUGAS
USAH LAGI BERRETORIK
DAN
TIDAK BERSTRATEGI
.


BOIKOT 7 BARANGAN DI ATAS HINGGA LUMPUH

PESANAN PENTING !!!!!

AGENDA MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

UNTUK MEMASTIKAN KEMPEN INI BERKESAN DAN
SENTIASA DIHATI UMAT ISLAM

KITA PERLU SENTIASA ‘REFRESH’ 7 BARANGAN
BOIKOT INI SETIAP 15 HARI

MOGA USAHA INI AKAN MENDATANGKAN
KEJAYAAN KEPADA USAHA KITA UNTUK
MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

SILA ‘REFRESH’ BOIKOT 7 BARANGAN DI DALAM BLOG ANDA PADA TARIKH-TARIKH BERIKUT:
15 JUN 2009
30 JUN 2009
12 JULAI 2009
(7 BARANGAN BERJAYA DILUMPUHKAN)

Selamat Hari Guru

pelita

+Sekali lagi kita bertemu dengan Hari Guru. Aku nak ucapkan Selamat Hari Guru buat guru-guru aku. Tak kira samada guru rasmi (sekolah,pondok,madrasah) atau guru tak rasmi (selain dari yang disebut). Bila istilah guru disebut, guru juga termasuk usztaz,ustazah. Tanpa didikan guru siapalah kita untuk menempuh dunia yang penuh dengan cabaran. Mungkin nak membaca dan mengira pun tak reti.

Bonda dan ayahanda aku juga merupakan guru. Aku tahu bagaimana mereka merempuh kehidupan sebagai guru. Ramai anak muridnya. Mereka juga merupakan guru kepada aku yang mendidik kami adik beradik menjadi orang yang berguna. Sekarang ni pun mereka mengajar anak kepada bekas anak murid mereka. InsyaAllah pada bulan Julai tahun ini, mereka akan menamatkan perkhidmatan setelah berkhidmat lebih 30 tahun. Moga ilmu yang disampaikan akan terus mengalir dan menjadi amalan yang berterusan sampai bila-bila. Seperti maksud sebuah hadith;

Ingatlah bila matinya seseorang anak Adam itu, 3 amalan yang tidak akan terputus setelah mati
1. Sedekah yang berpanjangan
2. Ilmu yang bermanfaat
3. Doa anak yang soleh

Mulianya menjadi guru ini. Disini ditunjukkan kelebihan ilmu & memberi manfaat dengan syarat ikhlas kerana Allah SWT. Ini menyebabkan aku nak jadi pendidik ni. InsyaAllah, moga tercapai apa yang diimpikan.

Akhir kata buat semua yang bergelar GURU, Selemat Hari Guru….

  • Pages

  • Meta