Archive for July, 2008|Monthly archive page

Salam Perkenalan…

Assalamualaikum wrbt…

Alhamdulillah syukur akhirnya dapat juga aku membuat blog dan sekarang tibalah masa aku menjadi blogger. Blog ini sekadar berkongsi cerita, pengalaman, dan lontaran pandangan. Bukan sehingga menggugat kerajaan Malaysia yang ada sekarang. Buat pengetahuan semua, penulis merupakan seorang yang baru sahaja berhijrah ke Belfast, Northen Ireland, United Kingdom. Tujuan berada disini mengikut zaujah tercinta yang sedang menuntut disini.

Migrasi Ke Belfast, United Kingdom

Tanggal 19 Julai 2008 jam 11.40mlm merupakan pengalaman pertama menaiki Flight dan berhijrah ke negara orang putih ini. 12 jam dalam flight sebelum tiba di Heathrow Airport, Londan. Lapangan terbang ini merupakan salah sebuah lapangan terbang yang tersibuk di dunia. Bangga dapat sampai di sini. Setibanya di sini, terus ambil Connnecting Flight ke Belfast. Sebelum check-in ke Belfast, kena lalui pemeriksaan Imigrasen dahulu. Alhamdulillah semua setel, cuma kena buat Health Control dulu sebelum dapat cop dari Imigrasen UK. Selepas semua selesai dan berjaya melepasi semua ‘halangan’ baru lah dapat pergi ke Gate 2 untuk menunggu 4 jam di Terminal 1 sebelum ke Belfast. Cuaca panas dan baik rasanya walaupun keadaan badan tak berapa stabil sebab tak cukup tidur dalam flight agaknya. Mana taknya, kali pertama naik flight. Dah la flight malam, tepi tingkap pulak tue. Jadi berbelah bagi sama ada nak tengok filem-filem yang disediakan oleh pihak MAS atau nak tengok kebawah melihat negara-negara seperti Kazakhstan, Turkistan, Poland, German, Ukraine dan lain-lain. Walaupun gelap tak nampak apa-apa cuma cahaya lampu rumah, jalan, dan bangunan sahaja yang nampak, tapi tetap puas hati dapat lihat sendiri negara orang.

Jam 11.00 tengahari barulah menaiki 2nd flight ke Belfast. Kali ni naik BMI(British Midland) pulak. Rasa macam naik bas kat Malaysia jek. Mana taknye, bergegar, kecut perut dan bermacam-macam perasaan lagi. Mungkin pilot BMI ni tak secermat pilot MAS yang bawak flight dengan penuh kelembutan. Dalam 12.15 tghri sampai la ke Belafast Airport. Nak kena collect laguagge pulak. Sampai kat sini dah terasa kesejukkan nya. Lama juga tunggu beg ni. Antara orang yang terakhir juga yang dapat. Alhamdulillah, ada orang dalam 1 minggu pun masih lagi tak dapat laguagge diorang. Mungkin tersesat ke tempat lain kot. Keluar jek dari pintu Arrival, terus nampak zaujah tersayang tengah menunggu. Lama juga dia tunggu. Bertemu jugak selepas 3 bulan lebih berpisah. Rindu tu Allah sahaja yang tahu. Dari airport kami mengambil bas ke City Centre dan teksi ke Wellesley Avenue. Terasa penat juga badan. Alhamdulillah zaujah dah sediakan makan tengahari. Kenyang rasanya lepas tu. Ada jemputan ke rumah Dr. Saiful tapi tak dapat pergi sebab dah terlalu letih sangat.

Cukuplah sekadar itu salam perkenalan dan sedikit perkongsiaan cerita tentang migrasi ke Belfast, UK

Advertisements
  • Pages

  • Meta