Archive for April, 2009|Monthly archive page

Hikmah Haramnya Babi

Hal ini penting untuk diketahui, terutama  pemuda-pemuda kita yang sering pergi ke negara-negara Eropah dan Amerika, yang menjadikan daging babi sebagai makanan pokok dalam hidangan mereka.

Dalam kesempatan ini, saya imbas kembali kejadian yang berlaku ketika Imam Muhammad Abduh mengunjungi Perancis. Mereka bertanya kepadanya mengenai rahsia diharamkannya babi dalam Islam. Mereka bertanya kepada Imam, “Kalian (umat Islam) mengatakan bahwa babi haram, kerana ia memakan sampah yang mengandung cacing pita, mikrob-mikrob dan bakteria-bakteria lainnya. Hal itu sekarang ini sudah tidak ada. Kerana babi diternak dalam penternakan moden, dengan kebersihan terjamin, dan proses sterilisasi yang mencukupi. Bagaimana mungkin babi-babi itu terjangkit cacing pita atau bakteri dan mikroba lainnya.?”

Imam Muhammad Abduh tidak langsung menjawab pertanyaan itu, dan dengan kecerdikannya beliau meminta mereka untuk menghadirkan dua ekor ayam jantan beserta seekor ayam betina, dan dua ekor babi jantan beserta seekor babi betina.

Mengetahui hal itu, mereka bertanya, “Untuk apa semua ini?” Beliau menjawab, “Penuhi apa yang saya pinta, maka akan saya perlihatkan suatu rahasia.”

Mereka memenuhi apa yang beliau pinta. Kemudian beliau memerintahkan agar melepas dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina dalam satu kandang. Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling membunuh, untuk mendapatkan ayam betina bagi dirinya sendiri, hingga salah satu dari keduanya hampir tewas. Beliau lalu memerintahkan agar mengurung kedua ayam tersebut.

Kemudian beliau memerintahkan mereka untuk melepas dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini mereka menyaksikan keanehan. Babi jantan yang satu membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnya, tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya.

Selanjutnya beliau berkata, “Saudara-saudara, daging babi membunuh ‘ghirah’ orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada kalian. Seorang lelaki dari kalian melihat isterinya bersama lelaki lain, dan membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan seorang bapak di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing, dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan was-was, kerana daging babi itu menularkan sifat-sifatnya pada orang yang memakannya.”

Kemudian beliau memberikan contoh yang baik sekali dalam syariat Islam. Islam mengharamkan beberapa jenis ternakan dan unggas yang berkeliaran di sekitar kita, yang memakan kotorannya sendiri. Syariat memerintahkan bagi orang yang ingin menyembelih ayam, biri-biri atau angsa yang memakan kotorannya sendiri agar mengurungnya selama tiga hari, memberinya makan dan memperhatikan apa yang dibuang oleh haiwan itu. Hingga perutnya bersih dari kotoran-kotoran yang mengandung bakteria dan mikrob. Kerana penyakit ini akan berpindah kepada manusia, tanpa diketahui dan dirasakan oleh orang yang memakannya. Itulah hukum Allah, seperti itulah hikmah Allah.

al-baqarah-173

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah. Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang ia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Surah al-Baqarah – 173)

Advertisements

Panjangnya Siang

Sedar tak sedar dah nak masuk bulan Mei 2009. Rasa baru lagi masuk tahun 2009. Ini lah dikatakan akhir zaman. Masa berlalu begitu cepat dan pantas. Lepas berlakunya ‘Day Light Saving’ yang lepas, maka masuk lah musim bunga (spring). Kalau musim sejuk lepas, pokok-pokok tinggal ranting sahaja tanpa daun dan bunga sekarang pokok bunga, pokok berdaun tumbuh dengan lebatnya. Hijau sahaja mata memandang. Matahari muncul setiap hari dengan senyuman yang menawan dan memanaskan bumi Belfast ini. Alhamdulillah, seronok jumpa, rasa cahaya matahari.

summer

winter

summer

Dalam musim ini dan seterusnya sehingga bulan Oktober nanti, siangnya sentiasa panjang. Sekarang ini matahari terbit jam 4.02 pagi(Subuh) dan tenggelam jam 8.41 malam (Maghrib). Panjang sungguh siangnya. Kalau nak berpuasa sunat pun berfikir banyak kali. Tapi tak apa, bila mencari keredhaan Allah maka apa sangat lah masa yang panjang tu.

Isyak masuk jam 10.09 malam. Lepas solat Isyak baru sedar hari dah lewat malam. Walhal baru je solat Maghrib dan Isyak. Bagi yang liat bangun subuh, kena beringat lah silap-silap terlepas Subuh dan Subuh Dinosaur (peringatan buat diri sendiri juga). Inilah cabaran dan pengalaman baru yang aku perolehi. Kalau dulu di tanah air nak qiam rasa senang je nak bagun jam 5.00/5.30 pagi. Sekarang kalau bangun waktu tu solat subuh jelah terus.

InsyaAllah moga diberikan kekuatan untuk beribadah walaupun berada dinegara 4 musim.

S, M, L atau XL?

Bila dah merantau ke negara orang ni banyaklah benda baru yang dipelajari. Betul lah semakin jauh berjalan semakin luas pandangan. Maka tak dinafikanlah kalau banyak benda baru yang dipelajari.

Kalau tengok kat baju/seluar yang aku biasa proses kat tempat kerja aku, maka kebiasaannya akan ada label tentang baju/seluar tu. Ada “Made in …..”, saiz baju, dan jenama apa. Pasal saiz baju, dia akan tunjukkan saiz bagi ASIA, GB, USA, EUR. Sebagai contoh, ASIA (XL), GB (L), USA (L), EUR(L). Kat sini boleh disimpulkan, orang Asia akan besar 1 saiz dari orang Barat. Biasanya UMBRO, ADIDAS, NIKE yang banyak label macam ni.

Biasa kat Malaysia, aku biasa pakai baju bersaiz XL. Berbadan besar dan tegap. Alhamdulillah perut masih ‘maintain’ insyaAllah. Kebiasaanya kalau beli baju tu takde dah nak cuba-cuba kat ‘changing room’. Kalau ambil, beli insyaAllah tepat. Maka kalau diikutkan bacaan sini(UK), aku perlu memakai baju bersaiz L. Tapi jangan tertipu dengan saiz dsini. Kena berhati-hati. Setakat ini aku dah tertipu dengan saiz-saiz baju dsini.

Kali pertama aku beli baju ‘winter’ di PRIMARK, aku test saiz L dan M, maka aku ambil lah saiz M sebab L besar sangat. Tapi sebenarnya M tu masih besar dengan aku. Kali kedua aku beli baju ‘winter’ yang ke-2 aku ambil saiz S pulak. Memang sesuai. Tak lama lepas tu aku beli baju sejuk UMBRO, tebal dan berlengan panjang saiz S. Beli tanpa cuba dah. Balik je rumah tengok baju tu kecik dengan badan aku. Maka aku pun tukarlah semula dengan saiz M pulak.

Kali ni nak beli seluar track pulak. Jenama UMBRO, bersaiz L sama saiz dengan seluar kerja aku (seluar track UMBRO jugak). Beli tanpa cuba dulu. Balik rumah tengok-tengok besar pulak. Pelik tapi benar, saiz dan jenama yang sama tapi sebenarnya saiz tak sama. Maka disebabkan besar maka aku tukarlah ke saiz M pulak.

Tadi aku ingat nak beli baju Rugby, jenama Canterbury. Kali ni aku cuba semua kat ‘changing room’. Mula-mula ambil saiz M dan L. Tengok-tengok L kecik, kalau L kecik M lagi la kecik. Ambik XL pulak, lepas dah cuba rupanya itu saiz yang sesuai dengan badan aku.

Jadi kesimpulan dan moralnya, ukurlah baju dan seluar di badan sendiri.

Day Light Saving yang Konfius

Sekali lagi ‘Day Light Saving’ jadi. Itulah lumrah kalau berada di negara 4 musim. Kali ni dari 8 jam beza dengan Malaysia telah bertukar ke 7 jam beza. Pening-pening. Aku siap konfius lagi. Kejadian pertukaran waktu ni akan berlaku setiap tahun pada hari Ahad terakhir dalam bulan March (Bulan 3). Pada bermulanya hari Ahad tersebut jam 12.00 malam, jarum jam terus dianjak ke jam 1 pagi. Ini bermakna pada hari tersebut kita tidak bertemu dengan waktu 12.00 malam sehingga 12.59 malam.

Pertukaran waktu ni menandakan telah masuk musim bunga (spring). Makin banyak lah bunga di taman-taman terutama di Botanic Garden. Berwarna-warni. Zaujah aku pulak tak sabar-sabar nak bergambar. Sabar-sabar. Kamera tak bawak. Hehehe.

Disebabkan waktu Maghrib masuk sebelum ‘Day Light Saving’ ialah 6.56 petang, maka aku pun ke BIC pada jam 7.00 petang(dah masuk ‘Day Light saving’) 2 hari lepas tu. Sampai je ke BIC, aku tengok cerah lagi. Tak macam masuk Maghrib lagi. Masuk je BIC terus aku cek jadul waktu solat. Rupanya aku tersilap, datang 1 jam awal. Maghrib masuk pukul 8.00 petang. Konfius-konfius. Balik rumah tengok-tengok zaujah aku tengah sembahyang.

Aku : Sembahyang apa?
Zaujahku : Sembahyang Maghrib la.
Aku : Maghrib tak masuk lagi lah, pukul 8 baru masuk (sambil tergelak)
Zaujahku : La, yang abg ke masjid tu buat pe? Ingat ke dah masuk.
Aku : Belum lagi la, terkonfius sikit. Sori. Kenapa tak tengok jadual sembahyang?
Zaujahku : Mana lah tau, biasa kalau abg gi masjid tu dah masuklah waktu.

Maka 2 kali lah zaujah aku bersembahyang Maghrib.

Kesimpulanya : Tengoklah jadual waktu solat dulu sebelum bersembahyang.

RAHMAN

perdanamenteri

2,3 hari lepas heboh diperkatakan tentang Pak Lah yang bakal turun takhta sebagai Perdana Menteri(PM) Ke-5 selepas berada ditakhta tersebut selama 5 tahun 6 bulan. Di BBC WORLD NEWS  pun dikhabarkan yang Pak Lah telah berjumpa Yang Di-PertuanAgong untuk melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri. Selamat jalan Pak Lah. Maka naik lah Najib sebagai PM ke-6 setelah mengangkat sumpah dihadapan Yang Di-Pertuan Agong pagi ini.

Semasa aku di sekolah rendah ada seorang cikgu GSTT (Guru Sandaran Tak Terlatih) bercakap pasal satu teori tentang Perdana Menteri Malaysia. Teori tersebut ialah teori RAHMAN. Maka dengan naiknya Najib maka lengkaplah teori tersebut.

R = Tunku Abdul Rahman
A = Abdul Razak
H = Hussein Onn
M = Mahathir Mohamad
A = Abdullah Ahmad Badawi
N = Najib Tun Razak

Maka berfikirlah bagi mereka yang berfikir, lepas habis teori RAHMAN ini diguna pakai, maka teori apa pulak yang bakal diguna pakai? Adakah teori dari nama lain pula yang akan diambil? Atau era PM dari parti yang sama sudah berakhir? Bab kata rakyat jelata, “Lu pikirlah sendiri”

Reminder : Boikot Barangan Israel & USA

LAMAN WEB PILIHAN

http://inminds.com/boycott-israel.htm

Boikot 7 Barang Sehingga Lumpuh

LAKSANAKAN TUGAS
USAH LAGI BERRETORIK
DAN
TIDAK BERSTRATEGI
.


BOIKOT 7 BARANGAN DI ATAS HINGGA LUMPUH

PESANAN PENTING !!!!!

AGENDA MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

UNTUK MEMASTIKAN KEMPEN INI BERKESAN DAN
SENTIASA DIHATI UMAT ISLAM

KITA PERLU SENTIASA ‘REFRESH’ 7 BARANGAN
BOIKOT INI SETIAP 15 HARI

MOGA USAHA INI AKAN MENDATANGKAN
KEJAYAAN KEPADA USAHA KITA UNTUK
MELUMPUHKAN EKONOMI ZIONIS

SILA ‘REFRESH’ BOIKOT 7 BARANGAN DI DALAM BLOG ANDA PADA TARIKH-TARIKH BERIKUT:
15 APRIL 2009
30 APRIL 2009
15 MEI 2009
30 MEI 2009
15 JUN 2009
30 JUN 2009
12 JULAI 2009
(7 BARANGAN BERJAYA DILUMPUHKAN)

  • Pages

  • Meta